Elisabeth Massi Fritz om Cissi Wallins fall: "En stark och trovärdig berättelse"

Cissi Wallin gick under veckan ut med att hon blivit sexuellt utnyttjad av en Aftonbladet-profil. Nu har Elisabeth Massi Fritz uttalat sig om fallet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är få som undgått #metoo-hashtagen som under veckans gång fyllt sociala medier med hemska, starka och vidriga berättelser som handlar om hur kvinnor blivit sexuellt ofredade. 

På måndagen gick Cissi Wallin ut på Instagram om det övergrepp hon utsattes för 2006, och som hon också skrivit om 2010.

"Jag har fragmentariska minnen av det som hände. Bland annat minns jag att jag vaknade till av att han kravlat upp mot mitt ansikte och försökte trycka in sin kuk i min mun medan han väste 'sug då, sug!'. Sedan föll jag tillbaka in i dimman", skrev Cissi Wallin 2010.

I måndagens Instagram-inlägg gick Wallin för första gången ut offentligt med namnet på den som hon menar ha förgripit sig på henne. 

Läs Cissi Wallins gripande text HÄR.

Det har också kommit flera nya uppgifter från andra kvinnor. En journalist har berättat att samma medieman skrev i ett Facebook-meddelande 2007 att han ville ligga med henne. Hon var då bara 14 år gammal. 

"En trovärdig berättelse"

Advokat Elisabeth Massi Fritz bekräftar nu att ett flertal personer har hört av sig till henne om samma medieman. En av dem hon haft kontakt med är Cissi Wallin. 

– Flera personer har hört av sig. Det är många som verkligen inte känner till sina rättigheter trots att de är utsatta för brott och det är skrämmande. Vi måste bli avsevärt bättre att sprida kunskap om vad varje utsatt brottsoffer har för rättigheter, säger Elisabeth Massi Fritz till Nyheter24.

– Jag kan ej gå in och berätta hur många och vilka som hört av sig. Jag kan dock med tillstånd av Cissi Wallin berätta att hon har en mycket stark och trovärdig berättelse. Jag är förvånad över att hennes mål blivit nedlagt.

I ett Instagraminlägg hyllar nu Wallin Fritz.

Hur ska man gå till väga om man blivit utsatt? 

– Mitt råd till de som har utsatts för brott, om de inte redan har gjort en polisanmälan, är att är det är viktigt att de gör en polisanmälan och anmäler alla brott. Är förundersökning nedlagd går det att se över ärendet och granska alla utredningsåtgärder. Har brottet ej preskriberats går det att begära överprövning av ett nedläggningsbeslut om det finns anledning till det, det kan handla om att alla utredningsåtgärder som har betydelse inte är vidtagna eller att det finns nya omständigheter, avslutar hon. 

/