Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonna Jinton, 26, tog akut-p-piller – tappade synen

- 13/11/2017, 20:46

Jonna Jinton tog ett så kallat "dagen efter-piller". Dagen därpå tappade hon synen. "Som att befinna sig i en skräckfilm", berättar hon.

Det är i sin blogg som Youtube-profilen Jonna Jinton, 26, berättar om hur hennes lördagskväll hemma i Grundtjärn, drygt nio mil nordväst om Örnsköldsvik, slutade på akuten. Jonna och hennes pojkvän Johan hade lagt sig i sängen för att kolla film.

Plötsligt börjar Jonnas syn förändras. Hon sätter sig upp och gnuggar sig i ögonen. Sedan försvinner karaktärernas ansikten. Även hälften av undertexterna försvinner.

"Som att befinna sig i en skräckfilm"

Jonna tittar ut över rummet – och hon ser då hur möbler försvinner mitt framför hennes ögon. Jonna tänder lampan – och till sin förskräckelse inser hon då att halva Johans ansikte är helt borta.

"Jag kunde bara se hans ena öga och halva hans mun. Jag inser snabbt att allt i min högra synfält raderas bort. Det blir inte svart, det är bara som om de försvinner helt ur bilden. ”Johan…jag kan inte se ditt ansikte. Jag kan inte se ditt ansikte!!!!”, skriver hon i sin blogg.

Jonna börjar bli rädd, och Johan ringer Jonnas mamma som arbetar inom vården. Jonnas mamma kommer över samtidigt som Johan ringer 112.

Jonna börjar tappa känseln i armarna och hon drabbas av panik. Efter en timme kommer ambulansen och den tiden beskriver Jonna som allra värst – "det var som att befinna sig i en skräckfilm", skriver hon.

På Sollefteå sjukhus utfördes mängder av tester och undersökningar på Jonna. Hon fick blodförtunnande medicin eftersom läkarna misstänkte att hon drabbats av en blodpropp. 

Jonnas syn kommer successivt tillbaka, och hon väntas bli helt återställd.

Jonna Jinton. Bildkälla: Jonna Jinton Instagram.

"Hade inte tänkt skriva om detta"

I sin blogg skriver Jonna att hon är övertygad om att hon har fått blodproppen efter att ha ätit ett akut p-piller.

"Jag hade först inte tänkt skriva om detta, men så kände jag att det är för viktigt att inte skriva om. Kanske kan det hjälpa eller rädda någon från att få en blodpropp. Eller bara att få vara ett exempel och visa att den finstilta biverkningen på bipacksedeln faktiskt är verklig", skriver hon.

Jonna skriver att hon själv aldrig mer kommer äta p-piller.

"Det finns ju som sagt både för och nackdelar, och det är så väldigt få som drabbas av blodproppar, så jag vill inte skrämma någon med detta. För vissa funkar p-piller hur bra som helst och kan ge fler fördelar än nackdelar. Men jag hade nog själv velat veta ännu mer om just risken för blodproppar. Kanske hade det förändrat något", skriver Jonna sin blogg.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.