Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jon Henrik Fjällgren om sin tuffa diagnos: "Det small till"

- 05/12/2017, 10:22 -
Jon Henrik Fjällgren posttraumatiskt stressyndrom mobbning

Jon Henrik Fjällgren pratar om mobbningen som ledde till sin PTSD.

TT/Facebook

Artisten Jon Henrik Fjällgren pratar öppet om sin posttraumatiska stress, om skräcknatten då han inte kunde röra sig och om mobbningen.

Folkkäre artisten Jon Henrik Fjällgren har tidigare öppet och modigt pratat om sin PTSD, sina posttraumatiska stressyndrom. Inför Melodifestivalen 2017 skrev han ett långt meddelande som förklarade hur han lyckats vända på sitt liv.

Jon Henrik Fjällgren är artist och renskötare. Ptsd mobbning melodifestivalen malou von sivers
Jon Henrik pratade öppenhjärtat om sin PTSD och sin tuffa barndom hos Malou von Sivers. Bildkälla: Facebook

Nu har han pratat mer om vad som fick honom att drabbas av sin åkomma i TV4:s "Malou efter tio". Han berättade bland annat om skräcknatten då hans kropp helt sa ifrån och "slutade fungera". Hans förklaring till stressen är mobbningen som plågade honom i barndomen.

– Mobbningen började väldigt, väldigt tidigt. Det var på fritids som det satte i gång. Det var för att jag var mörkhyad, same, kort och liten. Svag. Det var allt i från misshandel, massa olika händelser varje dag, sade Jon Henrik Fjällgren i Malou von Sivers program på TV4. 

Jon Henrik Fjällgren Melodifestivalen med Aninia
Jon Henrik gick till final i årets melodifestival tillsammans med Aninia. Bildkälla: TT

Han fortsätter med att berätta om den fruktansvärda natten då hans kropp "slutade fungera". Fjällgren befann sig i Nordnorge innan årets start av Melodifestivalen – och då drabbades han av minnesförlust, skakningar och en rubbning av balansen.

– Det small till på natten, klockan två. Jag vaknade upp, flög upp ur sängen och tänkte 'Är det något fel på mig?'. Hjärtat började slå fort, svettas, jag trodde jag hade fått hjärnblödning, jag visste inte var jag var. 

På väldigt kort tid har Jon Henrik förlorat sju vänner – bland annat på grund av självmord. Han vill att alla ska börja prata med varandra om ångest och depression – och själv vägrar han vara tyst om sin diagnos och sin bakgrund. 

Läs också om hur Jon Henrik skaffade sig sin superkropp.

Jon Henrik Fjällgren superkropp
Bildkälla: Instagram

TV: Jon Henrik Fjällgren om sorgen inför Melodifestivalen: "Sökte till slut hjälp" (avsnitt av Schlagerspaning 2017)


Känner du någon som lider av PTSD?