Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1169
reaktioner idag

Rebecca och Fiona om Soran Ismail: "Frös till is"

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick berättar i debattartikel på Politism om komikern Soran Ismails sexism på P3 Guld-galan i Göteborg.

rebecca & fiona

Rebecca Scheja, 28, och Fiona Fitzpatrick, 32, utgör tillsammans duon Rebecca & Fiona. 

År 2012 skulle de uppträda live i TV för första gången under P3 Guld-galan på Lisebergshallen i Göteborg. Rebecca & Fiona var även nominerade i kategorin Årets dans.

Rebecca och Fiona.
Rebecca och Fiona. Bildkälla: Per Larsson/TT Bild

Programledare för galan var artisten Salem Al-Fakir, och en av prisutdelarna var komikern Soran Ismail.

I en debattartikel på Politism berättar nu Rebecca om nervositeten innan galan och lyckan över att vara nominerad. Och hur Sorans sexistiska "skämt" fick henne att frysa till is.

"Det är väldigt ovanligt med kvinnor i dansmusikgenren, men min bästis och jag har lyckats med att göra oss hörda och vi är så stolta att vi spricker. När det är dags för priset att delas ut slussas vi till en liten hylla där alla andra musiker sitter och spänningen är olidlig", skriver Rebecca.

Soran ska dela ut pris i kategorin Årets dans, och från scenen hör Rebecca och Fiona hur han tar till orda.

– Jag valde att dela ut pris i kategorin Årets dans, därför att Rebecca & Fiona är nominerade. De är lite favoriter för mig. Dels för att jag älskar deras musik, och dels för att en liten fantasi jag har är att få ha en trekant med Rebecca… och vem som helst, sa Soran.

Rebecca skriver att hennes blod frös till is men att hon log och skrattade, eftersom det är något hon har lärt sig att göra vid sådana situationer.

Rebecca och Fiona uppträder på P3 Guld år 2012.
Rebecca och Fiona uppträder på P3 Guld år 2012. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

"Det är en del i mitt och andra kvinnors inlärda beteende för att inte väcka anstöt eller skapa obekväm stämning. För män", skriver Rebecca och fortsätter:
 
"Trots att Soran Ismail tar sig friheten att reducera mig till ett sexobjekt vars värde inte bara bedöms efter vad jag skapar för musik utan även baseras på vad Soran fucking Ismail har för eventuella sexfantasier om mig".

Rebecca ger även en känga till SVT som förmodligen hade godkänt manuset innan det lästes upp. 

Fiona avslutar duons debatt med att berätta att de under årets P3 Guld-gala bokades för att hålla ett tal om #metoo-rörelsen.

"Inte som artister eller ens prisutdelare. Något skaver lite med det", skriver Fiona.

Rebecca och Fiona på P3 Guld år 2018.
Rebecca och Fiona på P3 Guld år 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Soran Ismail, Petter Bristav och Aron Flam lägger ner TSKNAS