Söndag 28 Nov
Stockholm

Alexandra "Kissie" Nilsson döms – hotas med böter på 100 000

Alexandra Kissie Nilsson döms.
1 av 2
Alexandra Kissie Nilsson döms. Foto: Jessica Gow/TT
Alexandra Kissie Nilsson döms.
2 av 2
Alexandra Kissie Nilsson döms. Foto: Maja Suslin/TT

Bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson döms nu för smygreklam i en uppmärksammad rättegång. Det gäller flera inlägg som hon inte har markerat som reklam – och nu hotas hon med böter på 100 000 kronor.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den som följer bloggdrottningen Alexandra "Kissie" Nilsson, 26, vet att hon den senaste tiden har varit inblandad i en rättegång. 

Det hela handlar om att Alexandra och företaget Tourn Media har anmälts för smygreklam av Konsumentombudsmannen. 

Rättegången inleddes i december 2017, och Tourn Medias VD Robin Stenman har tidigare uttryckt att det behövs en tydligare lag kring sponsrade samarbeten. 

– Det är otydligt i dag. Vi och andra i branschen behöver tydliga riktlinjer för hur annonsmärkning ska se ut, därför behövs en domstolsprövning, sa Stenman till Dagens Media.

Det gäller tre olika inlägg som Kissie har lagt ut på sina sociala medier, och ett av dem gällde mobilåtervinningsföretaget Pantaluren. 

Om Alexandra "Kissie" Nilsson gör om samma misstag kan det bli en dyr historia. Bildkälla: Maja Suslin/TT

I två av inläggen så har Alexandra inte varit tillräckligt tydligt med att reklammarkera. 

Under onsdagen föll domen och Patent och marknadsdomstolen förbjuder nu Alexandra att göra reklam på sin blogg eller Instagram utan att markera ordentligt att det rör sig om reklam.

Om Kissie skulle strunta i det och återigen slarva med reklammarkeringen så kommer hon att få böta 100 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter var intresset för domen så stort eftersom liknande fall inte har prövats tidigare, och därför kommer domen förmodligen att överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt, skriver Dagens Nyheter.

En annan känd svensk influencer som har haft det hett om öronen den senaste tiden är Amanda Schulman. 

När hon skulle göra reklam för sin kollektion Daisy Grace så passade hon på att skriva om #metoo-rörelsen. Något som flera följare tyckte var både "osmakligt" och "sanslöst".

Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela