Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska kungafamiljen – så hade de röstat i valet

Nöje | 14/09/2018 12:35

Svenska kungafamiljen har rösträtt – men röstar inte av tradition. Men vad hade de röstat på om de skuttade iväg till vallokalerna? Det har Svensk Damtidning undersökt i en stor enkät.

Söndag den 9 september gick Sverige till val, och många svenska kändisar höjde rösten inför valet. 

Skådespelaren Kjell Bergqvist tog kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna när han grundade Facebookgruppen "Vad som helst men aldrig SD", och yngre influencers använde också sina plattformar och sociala medier för att sprida politiska budskap.

Sveriges mest kända familj – ja, vi pratar såklart om kungafamiljen, låg däremot lågt. 

Svenska kungafamiljen
Hur hade den svenska kungafamiljen röstat? Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Alla medlemmar i kungafamiljen har givetvis rösträtt, men röstar inte av tradition. Sveriges kungahus ska inte ta ställning när det kommer till politik. 

Så det är ju inte särskilt konstigt att vi inte har sett några selfies med prinsessan Madeleine och diverse politiker...

Men hur hade kungafamiljen röstat i årets val?

Ja, det har Svensk Damtidning luskat i. Tidningen har genom en enkät låtit 3 500 läsare tycka till om vad de tror att det svenska kungahuset skulle rösta på.

Hela 56% tror att kung Carl XVI Gustaf hade röstat på Moderaterna. Blått tycks regera i undersökningen – för 38% tror nämligen att drottning Silvia skulle välja att lägga sin röst på Kristdemokraterna, tätt följt av Moderaterna.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia
Kungen och drottningen röstar inte på samma parti, tror Svensk Damtidnings läsare. Bildkälla: Stella Pictures

Prinsessan Victoria är känd för sitt stora engagemang i miljön – och det speglar även vad Svensk Damtidnings läsare tror att hon skulle rösta på. Hela 42% tror att Victoria skulle lägga sin röst på Miljöpartiet.

Även när det kommer till prins Daniel så tror läsarna att han röstar blått – 29% tror att Daniel röstar på Moderaterna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria är en riktig skogsmulle – därför tror läsarna att Victoria röstar på Miljöpartiet. Prins Daniel är moderat, tror läsarna. Bildkälla: Stella Pictures.

Blåast av alla blev utan tvekan prinsessan Madeleine och hennes make Chris O' Neill. 74% av läsarna tror att både Madde och Chris röstar på Moderaterna.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill röstar blått, tror läsarna. Bildkälla: Stella Pictures

Både Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var svårare att tyda för läsarna. 31% tror att Carl Philip är moderat, men flera har även klickat i att han röstar på Centerpartiet och Liberalerna.

Sofia då?

Jo, hon tycks vara den hårdaste nöten att knäcka.

20% tror att prinsessan Sofia röstar på Liberalerna, 19% tror att hon skulle lägga en röst på Miljöpartiet och 16% tror att Sofia är socialdemokrat.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip. Bildkälla: Stella Pictures.

Vem i kungafamiljen lutade mest åt Sverigedemokraterna då? 

Jo, enligt Svensk Damtidnings läsare så är det Chris O' Neill, där läsarna trodde att det var 9% chans att han skulle rösta på Jimmie Åkessons parti.

Tror du att undersökningen har rätt?