Vad är en förlossningspsykos? Det är någonting väldigt få har koll på idag.
Att drabbas av en psykos innebär att man tappar kontakt med verkligheten och går in i en egen, ofta skrämmande, värld. Du kan exempelvis få vanföreställningar om att ditt barn inte är ditt. - Foto: Åserud, Lise

Det händer när du får en förlossningspsykos

Det var under gårdagen som Joakim Lundell meddelade han hans höggravida fru Jonna Lundell drabbats av en förlossningspsykos. Här är allt du behöver veta om förlossningspsykos.


Det har varit tyst ett par dagar från Joakim och Jonna Lundell, vilket har medfört många spekulationer. Har något hänt? Har barnet kommit? Vad händer?

Under onsdagskvällen gick Joakim Lundell ut med vad som hänt via sin Instagram där han berättade allt.

– Jag antar att de flesta vet vad som hänt. Men vi har inte uppdaterat på några dagar. Det som hänt är att Jonna har drabbats av någon förlossningspsykos. Hon hör och ser grejer som inte existerar, hon minns inte vad hon säger. Hon får självmordstankar och hon känner att hon inte älskar barnet, berättar han. 

Det hela slutade med att Jonna fick träffa en psykolog och de bestämde att hon skulle läggas in. 

Joakim berättade i en livevideo att han hört att Jonna gick omkring på sitt hotellrum och pratade med sig själv. Bildkälla: Instagram

Vad händer vid en förlossningspsykos?

Att drabbas av en psykos innebär att man tappar kontakt med verkligheten och går in i en egen, ofta skrämmande, värld. Symptomen kan bland annat vara hallucinationer – exempelvis röster som säger åt dig vad du ska göra, berättar Psykologguiden

Vanföreställningar där personen i fråga inbillar sig saker är också väldigt vanligt vid förlossningspsykos. Är du gravid kan du exempelvis få för dig att barnet inte är ditt eller att barnet är dött.

Andra vanliga syntom kan vara att personen blir känslomässigt avtrubbad/apatisk och befinner sig i en helt annan värld, vilket kan göra det svårt att få kontakt med den drabbade. 

Vid en psykos bör man omedelbart söka hjälp hos psykiatrin, och det kan man göra även som anhörig. Bildkälla: Tomas Oneborg / SvD / TT

Utlösande faktorer

Omvälvande livshändelser kan ibland vara den utlösande faktorn bakom psykotiska symtom. När en nära anhörig dör är det exempelvis inte ovanligt att man upplever det som att man har kontakt med den döde. Graviditet och förlossning är också händelser som kan utlösa psykotiska reaktioner, som i fallet med Jonna. Kvinnor som tidigare varit inlagda för psykisk sjukdom löper en kraftigt ökad risk att drabbas av förlossningspsykos, berättar en studie av Karolinska Institutet

Vid en psykos bör man omedelbart söka hjälp hos psykiatrin, och det kan man göra även som anhörig. Dels är det viktigt att bryta symtomen så snabbt som möjligt. Men det finns även andra risker med att befinna sig i ett psykotiskt tillstånd, inte minst risken för att personen ska skada sig själv eller barnet om du är gravid. 

Vill du läsa mer kan du göra det här.

Vill du veta mer om hur man söker hjälp kan du göra det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du om detta innan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

1 timme sedan

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

3 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.