Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Linn Ahlborg om läckta bilderna: Var tvungen att ringa mamma

- 14/11/2018, 15:00 -

För första gången väljer nu Linn Ahlborg, 19, att berätta om de bilder som spreds på henne. – Det kändes som att varenda elev på hela jävla skolan visste om det, säger Linn i en vlogg på sin Youtubekanal.

Det var för ungefär ett halvår sedan som det läckte ut avklädda bilder på Youtubeprofilen Linn Ahlborg, 19. 

Sedan dess har hennes fans haft många frågor om bilderna – och nu väljer Linn att berätta om hur det kom att påverka henne. 

Det är i en vlogg på sin Youtubekanal som Linn berättar att hon väljer att gå ut med sin version av vad som hände – om inte annat för att kunna hjälpa någon som har tvingats genomlida samma sak.

– Jag tycker att det är pinsamt. Men jag tänker inte sitta och skämmas för att jag har skickat en nakenbild, för helt ärligt, vem fan har inte gjort det, säger Linn.

Linn Ahlborg
Linn Ahlborg berättar nu om bilderna som spreds på henne. Bildkälla: Instagram/linnahlborg

Fick panik och började kallsvettas

Linn avslöjar hur hon nåddes av nyheten att bilden hade läckt ut. Hon fick ett meddelande på Instagram – och direkt fick hon panik och började kallsvettas. Det var då en person som hade skickat bilden till henne, och Linn undrade då om personen hade sett den någon annanstans och om den hade skickats vidare.

Linn trodde att hon skulle kunna sätta stopp för spridningen – men hon hann knappt blinka innan hennes inkorg hade fyllts med 50 meddelanden som innehöll samma bild.

– Då insåg jag att jag måste ringa mamma. Att ringa sina föräldrar och berätta att deras dotters tuttar flyger runt på internet är inte så kul, säger Linn.

Linn Ahlborg
När Linn insåg att hon inte kunde stoppa spridningen så ringde hon sin mamma. Bildkälla: Instagram/linnahlborg

Samtidigt växte hennes inkorg lavinartat. Hon fick över 10 000 meddelanden som innehöll hennes läckta nakenbild. Bilden var nu spridd på Snapchat, Instagram, Twitter på Youtubevideos och till och med på porrsidor.

Hela den veckan var tuff för Linn. Hon sov knappt någonting utan låg istället med sin telefon och uppdaterade. Så kom dagen som Linn hade hoppats aldrig skulle komma. Det läckte nämligen ut en ny bild. Att gå till skolan samtidigt som det här hände var inte enkelt.

Eleverna i skolan viskade och skrattade

– Det kändes som att varenda elev på hela jävla skolan visste om det. Det blev helt tyst när jag gick förbi i korridorerna. När jag hade passerat började folk viska och skratta. Här hade jag en så stor klump i magen och den klumpen finns fortfarande kvar än idag, berättar Linn.

– Det suger helt enkelt, jag känner mig så liten och smutsig när det slår mig att min kropp ofrivilligt ligger ute för alla att se, säger Linn.

Hon uppmanar sedan sina fans att vara rädd om sina bilder.

– Ta inga bilder, skicka inga bilder. Det är så jävla lätt att dom hamnar i fel händer. Jag vet att det kan kännas så jävla kul att vara lite rebellisk och teasa sin partner. Men det är inte värt det. Jag har fortfarande svårt att sova om nätterna, säger Linn i vloggen.

Linn Ahlborg
Linn drömmer fortfarande mardrömmar om att det ska hända igen. Bildkälla: Instagram/linnahlborg

Mardrömmarna är fortfarande många. Oftast handlar de om att någon har spridit bilder på henne i sociala medier. Varje kväll innan hon ska sova så dubbelkollar hon allting 20 gånger så att ingenting ska ha lagts ut av misstag. 

När hon har duschat eller gått runt naken hemma så kollar hon igenom sin kamerarulle så att hon inte råkat ta någon bild. Hon har även tejpat för sin kamera på datorn och när hon är på offentliga toaletter så letar hon efter övervakningskameror.

Har slutat att träffa killar 

– Jag träffar inte ens killar längre för jag är så jävla rädd för att bli utnyttjad eller fotad eller filmad naken. Fattar ni hur paranoid jag har blivit, säger Linn.

Den största rädslan för Linn var att folk skulle ändra uppfattning om henne och tycka att hon var en dålig förebild, att företag inte skulle vilja jobba med henne, att hennes familj skulle skämmas över henne och att hennes karriär var över.

– Svaret på de frågorna är självklart nej. Folk tycker inte sämre om mig på grund av det här. Min familj älskar mig precis lika mycket och företag vill fortfarande förknippas med mig. Om jag ska vara ärlig har det aldrig gått så bra för mig som just nu, säger Linn.

Hyllas av fansen: "Du är så modig!"

I kommentarsfältet hyllas nu Linn för sitt mod. Några av kommentarerna lyder:

"Wow du växte så mycket i mina ögon efter denna videon, så stark och klok. Kul att få se en annan mer personlig sida av dig fina Linn!!"

"Helvete vad grym du är Linn! Riktigt modig, är helt imponerad. Från botten av mitt hjärta hoppas jag du någon gång kan släppa detta helt. Tror alla innerst inne vet hur naturligt detta är och hur ofta det händer, så hoppas verkligen du inte känner någon skam."

"Den enda människan som ska skämmas är han som läckte bilderna. Ingen förtjänar att bli utsatt så som du blev."

"Du är så jävla stark! Du hjälper så många med den här videon, tack för att du är så öppen!"

Så säger lagen: 
Att i hämndsyfte sprida nakenbilder på någon annan är enligt svensk lag brottsligt, och den som sprider hämndporr kan dömas för olaga integritetsintrång eller grovt olaga integritetsintrång. Straffet är böter eller fängelse. För olaga integritetsintrång är maxstraffet fängelse i 4 år.