Fredag 18 Jun
Stockholm

Polisen berättar om ett av de mest brutala morden i gängkrigen

man med blurrat ansikte med automatvapen, rakad man med glasögon i kostym
Södertäljepolisen sänds på Kanal 5. Foto: Kanal 5

Under det senaste avsnittet av Södertäljepolisen avslöjas detaljerna från uppmärksammade dubbelmordet i gängkriget 2010. Brodern sköts ihjäl med 16-17 skott av automatvapen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av 2000-talet växte kriminaliteten sig allt större i Södertälje-området. Klimatet hårdnade och allvarligheten på brotten blev allt värre. Det berodde främst på två rivaliserande gäng; Södertäljenätverket och utmanaren X-team.

– Det är alltid på det sättet i gängkonflikter. Nu har man då mördat någon då i grupperingen och då finns det den logiken i gänget och i kriminella nätverk, att man måste hämnas, säger poliskommissarien Gunnar.

"Tore 2"

Södertäljepolisen satte in insatsstyrkan "Tore 2" för att stoppa gängkriminaliteten i staden. Men det visade sig inte vara tillräckligt för att få ett slut på kriget mellan de rivaliserade gängen. Istället eskalerar konflikten och den 1 juli 2010 når den sin peak på spelklubben Oasen i Ronna.

– Det är två personer som åker på moped upp till Oasen och går in genom nödutgången. Beväpnade med ett automatvapen, kalashnikov, och en nio millimeters pistol. Den som går med automatvapnet gåt först och angriper en person i lokalen, medan den som har ett handvapen går in längre bak i lokalen och skjuter ihjäl klubbägaren, säger Gunnar. 

Två personer skjuts ihjäl efter attacken på Oasen. Båda är bröder till ledaren av X-team. Under en kort period har han förlorat totalt 3 bröder (den tredje brodern mördades i ett tidigare sammanhang), alla mördade av Södertäljenätverket.

Uppbränt automatvapen några hundra meter från mordplatsen. Bildkälla: Kanal 5

Sköts ihjäl av automatvapen

Skjutna med 16-17 skott av automatvapen så räknas det som ett av de mest brutala morden i gängkriget. Gärningsmännen hade flytt från spelklubben på mopeder. Polisen hittade sedan både mopederna och vapnena uppbrända några hundrameter bort från mordplatsen. 

– Anledningen till att vi inte fick kännedom om det här var för att det var rörigt. Vi fokuserade på vedergällningen mellan X-team och Södertäljenätverket. Det blev personlig konflikt som vi hade missat, menar han.

Södertäljepolisen sänds tisdagar på Kanal 5 klockan 20:00 och på Dplay

Hör polisen berätta om dubbelmordet i Södertälje i klippet ovan.  

Tittar du på Södertäljepolisen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela