en man i grått hårt i mörk kostym och vit skjorta, en bild på en ung blond man
Björn Ranelid öppnar upp om mobbningen - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, TV4

Björn Ranelid öppnar upp om den tuffa mobbningen i skolan

I säsongsavslutningen av "Tillsammans med Strömstedts" får vi träffa författaren Björn Ranelid och hans fru Margareta Nilsson. Under programmet får vi bland annat höra när Ranelid pratar om den hårda mobbningen i skolan.


I kvällens säsongsavslutning av "Tillsammans med Strömstedts" får vi träffa författaren Björn Ranelid, tillsammans med sin fru Margareta Nilsson.

Under besöket i parets lägenhet på Södermalm öppnar Björn Ranelid upp om sina tuffa år i gymnasiet, som har kantats av mobbning och självförakt. Margareta Nilsson säger att det tog 20 år innan hon förstod att hennes make tyckte att han själv var väldigt ful.

– Tycker du att du är enormt ful?, frågar Jenny Strömstedt.

– Ja, jag vill inte titta på ansiktet, säger Björn Ranelid

Blev mobbad för sin läpp

När Niklas Strömstedt frågar var självföraktet kommer ifrån så menar författaren att det kommer från att han blev mobbad för sin läpp när han var tonåring.

– Jag har opererat läppen tre gånger, Margareta höll mig i handen den tredje gången, menar han.

Jenny Strömstedt undrar hur det kan komma sig att den självbilden fortfarande sitter i efter alla år som har gått. Björn Ranelid menar på att det har blivit en fantombild efter att ha blivit extremt mobbad under tre års tid. 

– Jag fick inte gå ner i matsalen och äta till exempel. De sa: "Han som e så ful, han ska inte gå ner och äta i matsalen". 

Strax efter går författaren och hämtar en gammal bild på sig själv från när han var ung. På bilden ser man en ung Björn Ranelid som har en missformad läpp med ett stor glapp. 

– Det är sorg, mycket sorg, säger han samtidigt som han pekar på bilden.

– Det är också en söt liten pojke, tycker Jenny Strömstedt.

– Så kan inte jag själv se mig, menar Björn Ranelid.

Kallades "Köttflabben"

Björn Ranelid berättar att när han kom till skolan så fick han höra flera skällsord, bland annat: ”Titta nu kommer köttflabben". Och det är ord som har satt djupa spår.

När Margareta Nilsson får frågan vad hon tänkte när hon förstod vidden av självföraktet så upplevde hon det som väldigt jobbigt. Samtidigt försöker hon hela tiden påpeka hans felaktiga självbild.

– Hon stöttar mig, säger att jag är snygg, säger Björn Ranelid samtidigt som han skrattar.

– Då tror han inte på det va. Men om jag säger det tills vi dör så kanske det går in någon gång, säger Margareta Nilsson.

Tillsammans med Strömstedts sänds torsdagar klockan 21.00 på TV4.

Se i klippet ovan kan du se när Björn pratar om den tuffa mobbningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Tillsammans med Strömsstedts?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

1 timme sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

1 timme sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

3 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.