Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maffiabossens berömda Ferrari-krasch i nya "Tjock-Steffe"

- 16/01/2019, 11:48

I kväll är det premiär för C Mores miniserie "Tjock-Steffe". Där berättas historien om den svenske maffiakungen Stefan Eriksson som kvaddar sin Ferrari Enzo på en motorväg i Malibu, vilket senare visar sig avslöja hans kriminella förflutna.

Den 21 februari 2006 sitter svenske Stefan Eriksson i en unik Ferrari Enzo, värd åtta miljoner kronor, och åker längst Pacific Coast Highway på väg till Malibu. Han ska titta på ett hus och trycker gasen i botten så att hastighetsmätaren går upp i hisnande 340 kilometer i timmen.

Men resan går inte som planerat. Han tappar kontrollen över bilen och kör av vägen. Stefan Eriksson tror att han ska dö när han kraschar in i en stolpe. Ferrarin klyvs i två delar och motorn lossnar från fordonet och hamnar mitt på vägen.

Trodde att han skulle dö

Stefan Eriksson
Stefan Eriksson körde i 340 kilometer i timmen i sin Ferrari Enzo. Bildkälla: Cmore

– Jag kommer in i den här ljusa tunneln. Jag säger hej till min familj. Förlåt så mycket, mina barn. Allting går jättelångsamt, säger Stefan Eriksson i dokumentären.

Han fortsätter:

– Sen dör allt ut och så blir det svart. Så vaknar jag upp utanför bilen.

Mirakulöst nog klarar han sig oskadd från kraschen bortsett från en sprucken läpp. 

Blir åtalad för nio olika punkter

Bilder publiceras i mediahus hela världen över den spektakulära händelsen. Och det var starten av en lång utredning. Den gamle plåtslagaren åtalas för nio olika brott, bland annat stöld av flera lyxbilar. 

När den amerikanske polisen börjar gräva djupare i Stefan Erikssons förflutna visar det sig att mannen från Uppsala har ett kriminellt förflutet. Han har bland annat varit ledare i den ökända "Uppsalamaffian" vars specialitet var en indrivningsverksamhet riktad mot företagare. 

Stefan Eriksson hade också varit vd för "Gizmondo Europa", ett projekt som skulle producera spelkonsoler och hade haft en årslön på 24 miljoner kronor. Men företaget uppfyllde aldrig de högt uppsatta förväntningarna och gick i konkurs. 

Satt i häktet i två år

Efter att suttit häktad i två år gick Stefan Eriksson med på en förlikning. Han släpptes ur fängelset – helt pank, efter år av överflöd.

– De hade beslagtagit vårt hus och fryst alla våra konton, säger Nicole Eriksson, fru till Stefan Eriksson i dokumentären.

Nicole Eriksson
Nicole Eriksson är fru till Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson. Bildkälla: Cmore

Missa inte "Tjock-Steffe" som har premiär ikväll klockan 21:00 på Cmore!

Kommer du se Tjock-Steffe?