Patrik Wincent från Lyxfällan : "Jag själv har legat i skiten"

- 22/01/2019, 10:37

I kväll är det premiär för nya säsongen av Lyxfällan. Nyheter24 har träffat experten Patrik Wincent som öppnar upp om sitt mörka förflutna. "Jag hade en halv miljon i skulder".

Lyxfällan är programmet där vi träffar familjer som spenderar mer pengar än vad de faktiskt har i plånboken. Här möter vi familjer som brottas med övertrasserade kreditkort, onödiga prylar eller alldeles för lyxiga vanor. Deltagarna får sedan träffa experter för att få hjälp att beta av sina skuldberg. 

I den nya säsongen hjälper Magdalena KowalczykFrida BoisenMagnus Hedberg och Patrik Wincent flera familjer som hamnat i ekonomisk knipa. Och oftast ligger orsaken till deras bekymmer på ett mer personligare stadie.

– Eftersom jag är terapeut så ser jag väldigt tydligt att det ofta finns bakomliggande orsaker som kan ha med anknytningsproblematik eller föräldrar som inte var närvarande. Det kan vara att man har ett missbruksbeteende i form av shoppingberoende eller spelberoende, vilket gör att de flyr från sina liv, säger Patrik Wincent till Nyheter24.

Lever i en fantasibubbla

Konsekvenserna blir ofta att man tar snabblån eller smslån för att klara av vardagen. Men det gör bara deras ekonomiska situation värre.

– Oftast så lever de i en fantasibubbla, i en värld där de tror att allting är okej. De tänker ju inte på konsekvenserna, oftast är det väldigt kortsiktigt, menar han.

Patrik Wincent menar på att de flesta deltagare från programmet har förändrat deras beteende. Samtidigt får många leva under en väldig hård budget, vilket kan leda till bakslag.

– Ibland kan det vara bakslag där man går tillbaka till utemat eller att man unnar sig vissa saker. Men helheten är betydligt bättre, säger han.

Hade själv skulder på en halv miljon

Men att ligga på botten och kämpa med både missbruk och ekonomi är något som experten själv har gått igenom.

– Innan jag var terapeut så var jag själv i ett beroende och drack mycket och hade en halv miljon i skulder. Så jag själv har legat i skiten med inkassobrev och kronofogdenbrev. Jag vet precis hur det är att vara deltagare, säger Patrik Wincent.

Han berättar att han fick hjälp av sin pappa för att ta ute med sitt missbruk och sina ekonomiska problem, likt en lyxfällaexpert. Patrik Wincent satte upp en avbetalningsplan så att alla hundratusentals kronorna försvann tillslut försvann.

– Jag vet att det är svårt, men det går. Om jag lyckas så kan även de som också sitter i skiten lyckas, säger han.

Lyxfällan
Magdalena Kowalczyk, Magnus Hedberg, Frida Boisen och Patrik Wincent leder Lyxfällan. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Missa inte Lyxfällan som har säsongspremiär i kväll klockan 20:00 på TV3!

Tittar du på Lyxfällan?