Stockholm

Kjell Bergqvist: "Han lärde mig en slags tjuvheder"

Kjell Bergqvist
Kjell Bergqvist berättar om sitt engagemang mot orättvisor. Foto: Björn Larsson Rosvall TT / Fredrik Sandberg TT

Kjell Bergqvist har i över 20-års tid charmat, underhållit och förtjusat oss på den vita duken. På senare tid har den folkkära skådespelaren engagerat sig mer och mer i kampen mot orättvisor. I kvällens avsnitt av Renées brygga berättar han om det.


Läs mer

Många av tror sig känna igen Kjell Bergqvist som den lite hårda, ruffiga och frispråkiga personen som han ofta porträtterar i filmer och serier han har medverkat i. 

Men varje person har flera olika lager och skådespelaren, som ofta kallas Kjelle Berka, är verkligen inget undantag. Faktum är att Bergqvist på senare tid har engagerat sig en hel del politiskt men även i kampen mot orättvisor i Sverige och världen.

Kjell Bergvist berättar om sitt engagemang mot orättvisor i Renées Brygga. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT

Efter att ha köpet ett hus i Thailand tillsammans med sin fru Karin, så öppnade paret en simskola där barn får chansen att lära sig att simma helt gratis. Det på grund av det i snitt drunknar sju barn per dag i landet. Något som paret ville ändra på.

– De thailändska barnen får stå på andra sidan staketet och titta på när vi västerlänningar äter glass och plaskar runt. Så därför har vi nu byggt en swimmingpool och öppnat simskola. Det känns så gudomligt härligt att få hjälpa till, berättade Bergqvist till Expressen då.

Men det är inte bara i Thailand som skådespelaren har valt att hjälpa till. När den stora flyktingkrisen drabbade stora delar av Europa så valde Kjelle att hjälpa till även då. 

"Man fick lära sig att vi delar med oss"

Och det är i det senaste avsnittet av Renées brygga på TV4 som skådespelaren talar ut om sitt engagemang och vart det egentligen kommer ifrån. Och enligt Kjelle så är det många parametrar som har spelat in.

Dels är det väl något man bär i sig men också att man fick lära sig att vi delar med oss, vi är ju verkligen en sossefamilj, en arbetarfamilj från Högdalen, säger Bergqvist till Renée under en fin pratstund och fortsätter;

– Morsan jobbade på nätterna som sjuksköterska, farsan körde lastbil och delade ut tidningar. Det fanns som liksom inga stålar att röra sig med sådär.

"Lärde mig någon slags tjuvheder"

Men det var inte bara av föräldrarna som Bergqvist fick inspiration att hjälpa de som hade det sämre ställt. Även hans kusin spelade en stor roll i att forma skådespelarens karaktär.

– Jag flyttade hem till min kusin kassaskåpssprängaren, Svenne, som jag flyttade hem till när jag var 15. Han lärde mig också någon slags tjuvheder också. Jag tycker nog fortfarande att han nog är den mest hederliga och lojala människan jag har träffat i mitt liv. Där var det verkligen en Robin Hood känsla, han snodde från de rika och gav till de fattiga, säger Bergqvist skrattandes.

Avsnittet sänds onsdag 13 februari klockan 21.00 på TV4 och på TV4 Play. 

Har du sett någon film med Kjell Bergqvist?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.