Arvingarna på scen
Arvingarna ställer upp i Melodifestivalen med låten I do. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hits, pengar och slagsmål – allt du vill veta om Arvingarna

Arvingarna ställer upp i Melodifestivalen för femte gången. Men vägen har varit lång och brokig för de fyra killarna från Partille.


30 år som band, 20 låtar på svensktoppen. Nu är Arvingarna med i Melodifestivalen för femte gången – den här gången med låten "I do". 

Efter att ha tagit sig till andra chansen med deras framträdande i den fjärde deltävlingen så stod det klart. De kommer att få chansen att charma över det svenska folket i finalen av Melodifestivalen 2019.

Arvingarna bildades i Partille redan 1989 – de fyra medlemmarna Casper Janebrink, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Lars "Lasseman" Larsson tog bandnamnet Arvingarna eftersom de de alla var barn till dansbandsstjärnor i Streaplers och Flamingokvintetten. 

Det riktiga genombrottet för bandet kom 1992 när de vann Melodifestivalen med låten "Eloise", som nu är en svensk klassiker. Låten kom sjua i Eurovision samma år. 

Stora framgångar på 90-talet

Under 90-talet hade Arvingarna stora framgångar, inte bara på dansbanorna utan även på poplistorna. Bland hitsen fanns låtar som "Det svär jag på", "Magdalena" och "Pamela", som blev en jättehit efter att ha spelats i tv-serien Tre Kronor. 

Arvingarna under storhetstiden på 90-talet. (Gunnar Seijbold/TT)

Men det har inte bara varit guld och gröna skogar för bandet. I en intervju från förra året berättade sångaren Casper Janebrink att det var riktigt hård stämning. 

– Det är klart att vi varit förbannade, slagit varandra på käften och brottats i bussen när vi levde så extremt mycket med varandra. I ett band finns det ingen chef, utan det är majoritet som gäller. Alla har olika uppfattningar om allt, sa Janebrink till Expressen då. 

Det gick till och med så långt att bandet höll på att splittras helt och hållet. 

– Jag har ibland känt att det inte varit kul att åka ut och spela, att man inte ens mådde bra när man klev in i turnébussen sa Janebrink till Expressen 2018. 

Melodifestivalen sänds på SVT 1 klockan 20:00 på lördag – Arvingarnas I do har startnummer 4. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Arvingarna?
Tack för din röst!