Trolljägarna.
Aschberg hjälper Johanna Toftby i kvällens Trolljägarna. - Foto: Stella Pictures.

Tv-profilen om näthatet: "Hon önskade livet ur min bästa vän"

Ensam mamma-profilen Johanna Toftby har blivit trakasserad av samma kvinna i ett tiotal år. Kvinnan gick till och med så långt att hon systematiskt förföljde och hånade Johannas cancersjuka vän.


I veckans avsnitt av Trolljägarna träffar programledaren Robert Aschberg Johanna Toftby, som medverkade i Ensam mamma söker 2008. 

Efter programmats slut har hon drivit en blogg som handlar om hennes vardagliga liv. Men sedan dagen Johanna började skriva på bloggen har ett nättroll förstört hennes liv. 

Nu är Johanna i desperat behov av hjälp. Hon har under ett tiotal år blivit trakasserad av en och samma kvinna. Den här kvinnan har även förföljt andra offentliga personer och har tidigare dömts till kontaktförbud. 

– Jag har varit utsatt för näthat av en och samma person i ungefär tio år på min blogg. Hon skriver massa skit, elaka kommentarer på min blogg nästan varje dag. Hon utger sig för att vara flera personer, där hon hejar på sig själv, säger Johanna Toftby.  

Johanna Toftby berättar i Trolljägarna att en av hennes närmsta vänner gästbloggade hos henne under ett par år. Väninnan skrev öppenhjärtigt om sin svåra cancer. 

– Ändå skulle den här förbannade näthataren skriva sin skit till henne. Hon skrev vidriga kommentarer som gjorde mig så förbannad och ledsen och jag vill få ett stopp på det, säger Johanna. 

Johanna fick nog när kvinnan gick på hennes bästa vän. 

Under namnet Anna så skrev kvinnan följande: 

”Sluta spela så kommer det gå bättre. Syns på ditt huvud att du ej har tappat hår. Är man sjuk som du påstår att du är då orkar man inte göra allt du gör och se så pigg ut jämnt.”

”Hoppas hon dör så kan ni lägga tid och energi på era familjer i stället” 

Nu har Johannas bästa väninna gått bort av cancersjukdomen.

 – Det som gjorde mig mest ledsen var när hon skrev att hon hoppades att hon ska dö snart så att vi får fira. Jag kan knappt säga de orden i min mun. Det var fruktansvärt att se den meningen, säger Johanna. 

Johanna och väninnan polisanmälde kvinnan. Dock gick väninnan bort i mars och nu känner Johanna att hon behöver hjälp.

Robert Aschberg undersöker vem det är som ligger bakom alla hatkommentarer mot Johanna och hennes nu bortgångna vännina. Det visar sig att det är en 40-årig kvinna bosatt i Mellansverige och när de kartlägger henne visar det sig att det inte bara är Johanna som är drabbad. 

Nättrollet har även bland annat skrivit till Christina Schollin, Isabella, ”Blondinbella”, Löwengrip, Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren, Kenza och Laila Bagge. 

I trollets brottsregister finns hela fyra kontaktförbud och många fler än så har ansökt om kontaktförbud löpande under tio års tid. 

Aschberg söker upp kvinnan tillsammans med Johanna och ställer henne mot väggen. Kvinnan förnekar först att hon skrivit något om Toftby, sedan säger hon att det var ”längesen”.  

– Jag har över huvud taget inte skrivit något på hennes sida. Nej, det är jättelängesen. Jag har såklart kommenterat, men det gör man ju överallt, säger nättrollet. 

När Johanna går fram mot ytterdörren stänger kvinnan igen dörren och vägrar att öppna. 

Aschberg avslutar med att säga att detta inte är ett ovanligt beteende från nätrollens sida. 

– Folk som bli konfronterade har väldigt svårt för att stå för det som de har gjort. De förstår inte hur det drabbar andra människor. Folk blir väldigt tuffa när de sitter vid tangentbordet, men sen i verkliga livet är de inte alltid så tuffa, säger Robert Aschberg. 

Trolljägarna sänds måndagar 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay

Se Johanna Toftby berätta om trakasserierna i klippet ovan. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utsatt för ett nättroll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Allt om Sebastian Tadros: Ålder, familj och Marcus & Martinus

Då kommer Farmen-Levin att vara med i Bonde söker fru

1 timme sedan
Levin Larsson vann Farmen 2024 och kommer nu att köpa sina föräldrars gård. Han har nu gett ett glädjande besked om framtiden när det kommer till att göra mer tv.

Lasse Kronér leder allsång i sommar

1 timme sedan
Lasse Kronér bjuder in ett gäng folkkära artister till ett nytt allsångskoncept i sommar. Under sex måndagskvällar med start i början av juli leder han "Lasse på slottet" på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka.

Kronlund lämnar "Idol"-juryn

1 timme sedan
Alexander Kronlund lämnar juryn i TV4:s "Idol".

Hemlige kompositören är Sveriges mest lyssnade

1 timme sedan
Bakom 650 påhittade artistnamn har en enda svensk kompositör släppt tusentals instrumentala låtar – som har spelats 15 miljarder gånger.

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

idag 08:06
David Dencik spelar Lars Norén när SVT nu gör tv-serie om den världsberömde dramatikerns teaterpjäs "7:3" och konsekvenserna av uppsättningen.