Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om Mello-aktuella Ann-Louise Hanson

- 23/02/2019, 18:18

Artisten Ann-Louise Hanson har hållit på med musik i nästan 60 år – och hon har hunnit med mycket! I år är hon tillbaka i Melodifestivalen för 14:e gången och är den som varit med allra flest gånger i tävlingen. Här är allt du behöver veta om henne!

Inger Ann Louise Hanson föddes den 4 april 1944 i Kristianstad och är en folkkär svensk artist. Sedan 1966 är hon gift med artisten Bruno Glenmark och tillsammans har de tre döttrar – Jessica, Jenni och Josefin

Hennes musikaliska genombrott kom 1961 med "Är du ensam i kväll?", som är en svensk version av Elvis Presleys hit "Are you lonesome tonight?". Hennes version sålde över 40 000 exemplar. 

Med en 58 år lång karriär har hon hunnit med en hel del. Nyheter24 har listat saker om som du bör ha koll på!

Inledde en relation med spanjor, bröt förlovningen

I början av 2018 var Hanson en av stjärnorna i SVT:s program "Stjärnorna på slottet". Där berättade hon att hon blev förälskad i en spansk dansare och åkte till Madrid – detta när hon var förlovad med Bruno!

Året var 1964 och hon befann sig i Göteborg för att spela in en revy. Där träffade hon den spanska dansaren och föll direkt för spanjoren. De inledde en relation och Ann-Louise bröt förlovningen med Bruno och flyttade till Madrid. 

Det var inte förrän hon skulle åka hem till Sverige och hälsa på som hon träffade Bruno igen. Han stod och väntade på henne på Arlanda. 

– Vi hade inte ens pratat om att jag skulle komma, men han hade ju pratat med mina föräldrar, berättade hon i programmet.

Sedan dess har det varit Ann-Louise och Bruno! 

Ann-Louise + Bruno = Sant. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Fått ta emot pris av kungen

Våren 2018 prisades Ann-Louise av kungen på Stockholms Slott. Hon fick ta emot medaljen av åttonde storleken i högblått band, med motiveringen:

”För förtjänstfulla insatser som sångare och scenartist”. 

Ann-Louise tog emot medalj av kungen. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Varit med i Mello flest gånger av alla

Ann-Louise är den artist som har ställt upp i Melodifestivalen flest gånger av alla! Årets medverkan blir hennes 14:e gång på Mello-scenen. Första gången hon tävlade var 1963 med låten "Zum, zum, zum lilla sommarbi", och senast var 2004. Då tävlade hon tillsammans med Siw Malmkvist och Towa Carson med låten "C'est la vie".

Låten handlar om vännen Lill-Babs

Ann-Louise ställer upp i årets Melodifestivalen "Kärleken finns kvar", och låten handlar till viss del om sin bortgångne vän Barbro "Lill-Babs" Svensson. Ann-Louise sjunger ”När ridån gått ner och ljuset släckts, är minnen allt vi har, i sorgen finns det inga svar”, då är det Lill-Babs hon tänker på.

– Det blev naturligt att låten handlar om Barbro, det var så tätt inpå när den skrevs, säger hon till Aftonbladet.

Har du lyssnat på Ann-Louises musik tidigare?