Ann-Louise Hanson
Här är allt du måste veta om Mello-aktuella Ann-Louise Hanson - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Christine Olsson/ TT

Här är allt du vill veta om Mello-aktuella Ann-Louise Hanson

Artisten Ann-Louise Hanson har hållit på med musik i nästan 60 år – och hon har hunnit med mycket! I år är hon tillbaka i Melodifestivalen för 14:e gången och är den som varit med allra flest gånger i tävlingen. Här är allt du behöver veta om henne!


Inger Ann Louise Hanson föddes den 4 april 1944 i Kristianstad och är en folkkär svensk artist. Sedan 1966 är hon gift med artisten Bruno Glenmark och tillsammans har de tre döttrar – Jessica, Jenni och Josefin

Hennes musikaliska genombrott kom 1961 med "Är du ensam i kväll?", som är en svensk version av Elvis Presleys hit "Are you lonesome tonight?". Hennes version sålde över 40 000 exemplar. 

Med en 58 år lång karriär har hon hunnit med en hel del. Nyheter24 har listat saker om som du bör ha koll på!

Inledde en relation med spanjor, bröt förlovningen

I början av 2018 var Hanson en av stjärnorna i SVT:s program "Stjärnorna på slottet". Där berättade hon att hon blev förälskad i en spansk dansare och åkte till Madrid – detta när hon var förlovad med Bruno!

Året var 1964 och hon befann sig i Göteborg för att spela in en revy. Där träffade hon den spanska dansaren och föll direkt för spanjoren. De inledde en relation och Ann-Louise bröt förlovningen med Bruno och flyttade till Madrid. 

Det var inte förrän hon skulle åka hem till Sverige och hälsa på som hon träffade Bruno igen. Han stod och väntade på henne på Arlanda. 

– Vi hade inte ens pratat om att jag skulle komma, men han hade ju pratat med mina föräldrar, berättade hon i programmet.

Sedan dess har det varit Ann-Louise och Bruno! 

Ann-Louise + Bruno = Sant. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Fått ta emot pris av kungen

Våren 2018 prisades Ann-Louise av kungen på Stockholms Slott. Hon fick ta emot medaljen av åttonde storleken i högblått band, med motiveringen:

”För förtjänstfulla insatser som sångare och scenartist”. 

Ann-Louise tog emot medalj av kungen. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Varit med i Mello flest gånger av alla

Ann-Louise är den artist som har ställt upp i Melodifestivalen flest gånger av alla! Årets medverkan blir hennes 14:e gång på Mello-scenen. Första gången hon tävlade var 1963 med låten "Zum, zum, zum lilla sommarbi", och senast var 2004. Då tävlade hon tillsammans med Siw Malmkvist och Towa Carson med låten "C'est la vie".

Låten handlar om vännen Lill-Babs

Ann-Louise ställer upp i årets Melodifestivalen "Kärleken finns kvar", och låten handlar till viss del om sin bortgångne vän Barbro "Lill-Babs" Svensson. Ann-Louise sjunger ”När ridån gått ner och ljuset släckts, är minnen allt vi har, i sorgen finns det inga svar”, då är det Lill-Babs hon tänker på.

– Det blev naturligt att låten handlar om Barbro, det var så tätt inpå när den skrevs, säger hon till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du lyssnat på Ann-Louises musik tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

1 timme sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

3 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

3 timmar sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.