Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om programledaren Fab Freddie

- 22/03/2019, 12:13
Intressanta fakta om Fab Freddie

Det här visste du inte om Fab Freddie

@fabfredddie / Instagram

Den glamouröse och fantastiska programledaren Fab Freddie är aktuell i årets upplaga av succéprogrammet Let's Dance. Här är allt du behöver veta om den älskade ikonen!

Under hela 2018 så pratades mycket om Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Och vad har det gemensamt med Fredrik Svensson, kanske bättre känd som Fab Freddie, tror du?

Jo – han är ingen sekreterare och han sitter då verkligen inte i Svenska Akademien, men han är i all sin ära verkligen Sveriges STÄNDIGA fabulösa glädjespridare och fashionista. Titta bara här, håller du inte med?

Fab Freddie
Fab Freddie under Mello 2019. Bildkälla: Instagram / @fabfredddie

Vi har sett honom i allt från barnprogram till Guldtuben och till och med Melodifestivalen, där han gjorde ett inhopp som sidekick till David Lindgren 2018, som man sent kommer att glömma.

Men nu är alltså Freddie aktuell i TV4:s succéprogram Let's Dance, ett program vi tror kommer passa honom som handen i handsken. Därför har vi skrivit allt du behöver veta om partyts höjdpunkt!

Småland born and raised

Om du inte redan visste det så kan vi avslöja det med detsamma, Freddie är en smålänning ända in i märgen och föddes den 3 oktober 1990 i Påryd i Kalmar län.

Det var även i vackra Småland som den fabulöse spenderade sin skoltid innan det bar av till huvudstaden Stockholm.

Ämnad för TV

Vissa människors resor kan känns verkligen kännas förutbestämda. Och om Fab Freddies var det eller ej, det är svårt att besvara. Däremot så tog han verkligen rätt steg för att ta sig till där han är idag.

För redan under skoltiden valde Freddie att plugga TV-produktion på Gamleby folkhögskola. En skola där flera framstående mediemänniskor pluggat tidigare. 

Oftast hamnar man bakom kameran när man studerar på en sån linje och Freddie var inget undantag. Han jobbade verkligen sig upp och tog några gig som publikansvarig, deltagaransvarig och inspelningsassistent på bland annat produktionen "Solsidan".

Han var så pass bra på det jobbet så att han till och med vann pris för bästa organisatör på den prestigefyllda galan Riagalan.

Historien bakom catchphrasen 

Du som har följt Fab Freddie är väl medveten om att han har en rätt så populär catchphrase. Det är ju nämligen så att säga eller skriva "Hodiladi", har blivit synonymt med vår glitterkonung.

Men i en intervju med Hänt-TV avslöjade Freddie en liten hemlighet bakom uttrycket.

– Amen det är såhär, jag måste erkänna en grej. Det här är lite jobbigt för mig, du sätter mig på pottkanten nu. Det är nämligen såhär, jag tog det uttrycket. Det var en kompis som använde det jätte, jättemycket sen stal jag det och gjorde det till mitt, skrattar Freddie fram under intervjun.

Fab Freddie
Freddie, så som många andra, kämpar för alla människors lika värde. Bildkälla: Instagram / @fabfredddie

HBTQ-kampen och hatet under Melodifestivalen

Freddie är en väldigt stor kämpe i HBTQ-frågor och för alla människors lika värde. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Freddie om hur mycket Pride verkligen betyder och hur viktigt det är.

– Det är jättejätteviktigt! Pride är något vi behöver jobba med alla dagar om året. Att man vågar se och acceptera människor som de är. Jag älskar att männi­skor vågar leva ut lite mer under Prideveckan. Man vågar ta plats, och kan ha galna kläder om man vill, eller vara helt vanlig om man vill det. Pride är jätte­viktigt för mig, men livsviktigt för samhället, säger Freddie i intervjun.

Han berättade även om hatet han själv fick motta under sin roll som sidekick i Melodifestivalen. Samtidigt förklarar han vikten i att vara sig själv och hur det motiverade honom att fortsätta köra på.

– Under Melodifestivalen fick jag jättemycket näthat. Det modigaste jag gjort var att jag vågade gå ut på Melloscenen och visa att jag inte kommer att låta taskiga kommentarer förändra mig. Oavsett vad näthatarna säger kommer jag aldrig att förändra mig. Jag kommer alltid att vara den JAG är. Det tycker jag var ­modigt och det är jag stolt över.

Som vi skrev lite tidigare så är Freddie högaktuell i succéserien Let's Dance. Här kan du läsa vilka deltagare som kommer att svänga på sina lurviga i programmet!