Torsdag 30 Jun
Stockholm

Bråket med Joz – Jocke och Jonna kan dömas för förtal

Joz
Familjen Lundell har i sina videos sagt att de vill att människor ska få veta sanningen. Men enligt lagboken kan detta komma att smälla tillbaka på dem själva. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Joakim Lundell ligger i tvist med sin före detta hantverkare och vän Johan "Joz" Sernebrink. På sina sociala medier har Joakim lagt ut en rad olika anklagelser mot Joz. Men enligt lagen är det Joakim själv som kan komma att åka dit för det.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Det är få som undgått dramat mellan Joakim Lundell och hans före detta hantverkare Johan "Joz" Sernebrink, 36. Det hela ska ha satts i rullning för ett par veckor sedan när Jocke och Jonna befann sig i Dubai. Efter att de kommit hem skrev Joakim på sin Instagram att han valt att inte vara aktiv på sociala medier på grund av "att allvarliga saker" hänt i deras hem. 

Joakim har gåt ut med en rad allvarliga anklagelser mot sin före detta vän. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Efter ytterligare någon vecka skrev Jocke och Jonna då ut att det hela gällde Joz. Successivt valde Joakim att skriva mer och mer till sina fans.

Ytterligare ett par dagar gick och nu valde Joakim och Jonna att spela in en video samt sända live där de riktade kritik mot Joz och anklagade honom för en rad brottsliga handlingar. 

Familjen Lundell har i sina videos sagt att de vill att människor ska få veta sanningen. Men enligt lagboken kan detta komma att smälla tillbaka på dem själva. Någonting de tidigare varit i riskzonen för då Joakim anklagade sin bror för att ha tagit droger. 

Enligt lagboken så kan man få både böter och fängelse om man sprider anklagelser mot en person utanför rättssalen. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Rättsexperten Sven-Erik Alhem väljer i en intervju med Nyheter24 att inte utgå från något specifikt fall eller händelse, men förklarar lagens inflytande kring förtalfall. 

– Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd kan riskeras att dömas för grovt förtal. Anser man att en person utfört ett brott ska man alltid anmäla och ta det hela rättsligt. Att peka ut någon som brottslig eller klandervärd, inför andra, särskilt då vid omfattande spridning, då kan den utpekade enligt lag väcka till åtal, säger han till Nyheter24.

Joakim Lundell har idag över 892 000 prenumeranter på Youtube som ser hans videos samt 899 000 följare på sin Instagram. 

Om informationen om den utpekade är sann då?

– Det har ingen betydelse. Då kan man ändå som utpekad/anklagad väcka åtal. Man ska inte som privatperson gå ut och sprida negativa uppgifter då man på så sätt anordnar sin egen domstol, och så kan inte ett samhälle fungera. Grundprincipen för att uppnå rättssäkerhet är att man anmäler till polis eller åklagare. 

Vad kan man få för straff för förtal eller grovt förtal?

– Ofta är det böter men vid grovt förtal kan man få upp till två års fängelse, avslutar han.     

Joz går ut med pressmeddelande

På sin Instagram har nu Joz valt att gå ut med ett pressmeddelande till allmänheten. I texten skriver han att han tagit kontakt med jurister och att han väljer att inte uttala sig mer till allmänheten om vad som skett. 

"Vi förstår och respekterar att det möjligen kan kännas främmande att vi inom Joz Of Sweden inte bemöter något överhuvudtaget. 
Faktum kvarstår, vi för ingen diskussion i media. Oavsett vilken media det än kan tänkas vara. Vi kommer ovillkorligen inte ge en intervju, kommentar eller liknande.

Vi kräver också förståelse för vår handfasta inriktning rörande detta ärende. 
Vi väljer att hantera detta ärende professionellt via våra juridiska ombud. Detta då ärendet är oerhört komplext och känsligt.
Att döma på bevisning som i sak enbart är fabricerad, dikterad, enkelriktad och till stor del baserad på indicium, är för oss verklighetsfrånvänt. I en demokrati är en människa oskyldig fram till dess motsatsen är bevisad. Det finns oerhört många kreatörer och andra individer som i sak cementerar en enligt oss högst felaktig bild av ärendet.
Vi inom Joz Of Sweden ber allmänheten med ovanstående sagt om att respektera den juridiska pågående processen. 
Tack för att ni tagit er tid för att läsa detta. 
Till alla vänner, kunder och samarbetspartners därute, vi kan inte med ord förklara vår tacksamhet för ert stöd "


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.