Josefin Nilsson, ljus
Manifestation till minne av Josefin Nilsson - Foto: Thomas Johansson/TT, TT/FREDRIK PERSSON, Foto Karl Melander/TT

Manifestation till minne av Josefin Nilsson – mot mäns våld mot kvinnor

En dokumentär om Josefin Nilssons karriär som skådespelerska och artist visar även vad som hände bakom strålkastarljuset. Josefins syster berättar att sångerskan blev psykiskt och fysiskt misshandlad. På lördagskvällen protesterade hundratals mot mäns våld mot kvinnor​ – till minne av Josefin.


Ainbusk-sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson hittades död i sitt hem på Gotland 29 februari 2016. I fredags skulle hon ha fyllt 50 år. 

På hennes 50 årsdag släpptes dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" på SVT Play. Den handlar om Josefin Nilssons karriär som skådespelerska och artist, men också om vad som hände bakom strålkastarljuset.

I filmen medverkar bland annat Josefins syster Marie Nilsson-Lind, bandmedlemmarna från Ainbusk Annelie Roswall och Bittis Jakobsson, komikern Babben Larsson, musikern Benny Andersson, Hannes Holm, Björn Kjellman, Felicia Feldt och artisten Tommy Körberg.

I samband med Nilssons bortgång skrev familjen i ett uttalande att hon avled till följd av "ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid", skrev Aftonbladet då.

I dokumentären kan vi höra systern Marie Nilsson Lind berätta om hur sångerskan Josefin blev psykiskt och fysiskt misshandlad under 90-talet av sin dåvarande pojkvän. Något som även bekräftas av Nilssons vänner och kollegor.

Historien om Josefin Nilsson har berört många. Dokumentärfilmen fick snabbt ett stort genomslag, som i sin tur lett till en ljusmanifestation på lördagen – till minne av Josefin, rapporterar Aftonbladet

Under hashtaggen "brinn för josefin" samlades hundratals personer under lördagskvällen på Östermalm, Stockholm för att protestera mot mäns våld mot kvinnor och ljus tändes i sångerskans minne. 

På ett av plakaten vid manifestationen står det handskrivet "#brinnförjosefin 'Nu är jag så jäkla förbenat förbannad, nu tänder jag mitt krut. För helvete, för satan nu så får det vara slut' – Josefin Nilsson".

Nyheter24 har tidigare skrivit om lanseringen av "Välj att sluta", en telefonlinje som man kan ringa om man vill ha hjälp med att sluta slå sin partner, familjemedlem eller närstående. Här kan du läsa mer om det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du deltagit i en ljusmanifestation någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nas kommer till Sverige

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

2 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

2 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

2 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

3 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.