Lördag 24 Jul
Stockholm

Kändisarna rasar efter dokumentären om Josefin Nilsson

Mia Skäringer, Camilla Läckberg och Josefin Nilsson
Mia Skäringer och Camilla Läckberg rasar efter dokumentären om Josefin Nilsson. Foto: Stella Pictures, Fredrik Persson/TT Bild. Bilden är ett montage.

Dokumentären om Josefin Nilsson har väckt starka reaktioner – många svenska kändisar uttrycker nu både ilska och sorg efter att ha sett "Älska mig för den jag är". Mia Skäringer och Camilla Läckberg är några av de som nu visar sitt stöd för Josefin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dokumentären "Älska mig för den jag är" handlar om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson. Hon hittades död i sitt hem på Gotland den 29 februari 2016. I fredags skulle hon ha fyllt 50 år. 

I samband med det så släppte SVT den starka dokumentären som skildrar hennes karriär, men också berättar om hur hon blev fysiskt och psykiskt misshandlad av en pojkvän. Han är idag fortfarande verksam som skådespelare.

Under lördagskvällen protesterade hundratals mot mäns våld mot kvinnor genom en ljusmanifestation till minne av Josefin.

Josefin Nilsson blev bara 46 år gammal. Bildkälla: Stella Pictures

Flera kända svenskar har nu höjt sina röster och berättar om hur de blivit berörda av dokumentären. Under söndagen publicerade skådespelaren Alexander Karim ett öppet brevNyheter24 där han berättade om sitt ställningstagande. 

 "Jag tackar nej till projekt med alla de gubbslem och skitstövlar. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen", skrev han bland annat i den hyllade texten. 

Skådespelaren Alexander Karim skrev ett öppet brev till Film, TV och Teaterbranschen. Bildkälla: Stella Pictures.

Karims initiativ har hyllats av bland andra Camilla Läckberg, Carola Häggkvist, Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren

"Tårarna rinner"

Skådespelaren Mia Skäringer blev även hon tagen av dokumentären.

"Denna dokumentär vred om på det djupaste i min kvinnosjäl och jag var inte beredd på mina egna känslor. Jag har sagt det många gånger. Och säger det igen, det är så ofattbart hur dessa män fått härja så fritt, hur de fått utrymme att sprida skräck och skövla människor. Också på sina arbetsplatser", skriver Mia bland annat.

Mia Skäringer. Bildkälla: Stella Pictures

Även journalisten Sanna Lundell skriver på sin Instagram under hashtaggen #brinnförjosefin.

"Jag tänder ljus här hemma Josefin. Jag sjunger dina sånger. Jag spelar dina låtar. Och uppmanar alla som följer mig att se dokumentären om dig".

Sanna Lundell. Bildkälla: Stella Pictures

Regissören och skådespelaren Helena Bergström skriver: "Har precis sett dokumentären om Josefin Nilsson på SVT play! Tårarna rinner. Hennes röst kommer aldrig att tystna!!"

Helena Bergström blev även hon djupt berörd av dokumentären om Josefin Nilsson. Bildkälla: Stella Pictures

Författaren Camilla Läckberg berättar att hon känner ett "glödande raseri" efter att ha sett dokumentären. "Denna lysande stjärna, denna makalösa människa, denna fantastiska kvinna - bröts ner av en väldigt liten man", skriver hon.

Camilla Läckberg. Bildkälla: Stella Pictures


Kommentera
Kopiera länk
Dela