Josefin Nilsson
För tjugo år sedan ägde rättegången rum mot Josefin Nilssons ex-pojkvän. - Foto: TT

Josefin Nilssons modiga ord under rättegången: ”Hon såg rakt på honom”

Publicerades: 26 Mar 2019, 10:00

För tjugo år sedan ägde rättegången rum mot Josefin Nilssons ex-pojkvän, den kände skådespelaren. Josefin grät nästan utan uppehåll, men hon såg rakt på honom.


För drygt tjugo år sedan mötte Josefin Nilsson den man som misshandlat henne svårt i Stockholms tingsrätt. Journalisten Kerstin Weigl var på plats den dagen och bevakade rättegången mot ex-pojkvännen. 

Weigl minns att Nilsson hade färgat sitt hår mörkt och att hon kastade skygga blickar mot journalisterna – hon var rädd för att fastna på bild och bli igenkänd. 

Men Weigl kommer ihåg att hon även såg ett stort mod hos Josefin – hon talade direkt till mannen som hade gjort henne illa. Weigl minns att Josefin grät nästan utan uppehåll, men att hon såg rakt på honom. 

– Varför var du elak mot mig?, sa Josefin Nilsson i rättssalen. 

Hon fortsatte: 

– Du har demoniska sidor. Det vet du. När du blir arg är det som att se döden i ögonen.

– Men jag tycker om dina goda sidor. Det är det som är så hemskt. Jag vet inte vem du är.

– Det är en sorg att det ska bli så hemskt mellan två människor som tyckt om varandra.

Den åtalade ex-pojkvännen var försenad till rättegången, han hade försovit sig. Journalisten Kerstin Weigl minns ex-pojkvännen som bekväm, avspänd och vagt bekymrad i rättssalen. Att han såg på Josefin Nilsson som att hon var ett besvärligt barn. 

I ex-pojkvännens version handlade allt om ”fyllesvammel” och hans ”häftiga temperament”, men han tillade att han ”kan behöva en tankeställare om hur jag behandlar människor”. Han ursäktade sig: ”Du, förlåt mig”. Josefin svarade inte. 

Dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har väckt starka reaktioner. Bildkälla: Anders Wiklund

Josefin Nilsson talade inte öppet om våldet, men innan hon dog började hon att skriva en bok om sina upplevelser i relationen. Hon beskriver svår misshandel som tvingade henne till att operera ryggraden, och situationer som kan liknas vid dödshot. 

Tingsrätten dömde Josefin Nilssons tidigare pojkvän till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Straffet sänktes sedan av hovrätten till villkorlig dom. 

Dog 46 år gammal 

På morgonen den 29 februari 2016 dog den gotländska sångerskan Josefin Nilsson, endast 46 år gammal. Hon hade lagt sig på sängen för att vila och vaknade aldrig igen. Nilsson hade lidit av kraftiga ryggproblem i flera år och tvingades till operation ett flertal gånger. På grund av den kroniska värken hon led av tog hon stora mängder smärtstillande. 

Den 22 mars i år skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Det uppmärksammades av SVT med filmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som släpptes på SVT Play i fredags.

I dokumentären skildras misshandeln och reaktionerna lät sig inte vänta. Ämnet har dominerat sociala medier och hashtaggen #brinnförjosefin har snabbt blivit viral.

Relaterat
Senaste nytt

Carolina Gynning visar upp sin stora tatuering på ryggen

1 timme sedan

Juilliard sparkar tidigare chef

1 timme sedan
Juilliard School i New York, en av världens mest kända musikhögskolor, har sparkat en tidigare chef efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mannen hade under 25 år en ledade position på skolan.

Därför känner du igen lyxvillan i Netflix-serien "Barracuda Queens"

3 timmar sedan
Barracuda Queens, som baseras på verkliga händelser, gör succé på Netflix. Tycker du kanske att karaktären Amina Khalils hus ser bekant ut? Det finns en förklaring till det.

Norska Melodifestivalen bjuder in släppta låtar

3 timmar sedan
Inför Melodifestivalen 2024 inför Norge en stor regeländring: Alla norska låtar utgivna efter 1 september i höst får tävla. Det betyder att även musik som redan har nått publiken kan vara med.

Domstol: Krim-guld ska skickas till Kiev

3 timmar sedan
Högsta domstolen i Nederländerna har beslutat att en ovärderlig guldskatt från Krimhalvön ska lämnas till Ukraina. Precis innan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 lånades guldskatten, "Det skytiska guldet", ut till Allard Pierson Museum i Amsterdam. Såväl Ukraina som fyra olika museer på det ockuperade Krim har sedan gjort anspråk på skatten under en diskussion som pågått under tio år. Men skatten ska till Kiev och till den ukrainska staten – inte till Krim, enligt beslut i Högsta domstolen i Nederländerna.

Sommarvärdens hånfulla pik – efter Sveriges Radios miss

idag 13:11
"Sommar i P1" drar snart igång och 2023 års sommarpratade har presenterats. Men i samband med detta gjorde Sveriges Radio en liten miss, som sommarvärden Ahmed Berhan inte var sen att uppmärksamma.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.