Fredag 30 Jul
Stockholm

Advokaten: "Därför ville Josefin Nilsson inte ha skadestånd av exet"

Josefin Nilsson
Josefins advokat berättar nu om rättegången som ägde rum på 90-talet. Foto: TT

Det var i Malou efter tio som advokat ​Lotta Insulander-Lindh​ berättar om rättegången där hon företrädde Josefin Nilsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Älska mig för den jag är", dokumentären om artisten och skådespelaren Josefin Nilsson har skakat och berört hela Sverige. På sociala medier dominerar kampanjerna #jagtackarnej och #brinnförJosefin. 

En stor ilska har i dagarna riktats mot Josefin Nilssons före detta pojkvän, en man hon levde med under några år på 90-talet. I dokumentären beskrivs i detalj hur han misshandlade psykiskt och fysiskt och hur hon fick svåra fysiska men efter relationen. 

Ex-pojkvännen dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel av Josefin. I hovrätten friades han sedan från två fall av misshandel. Samtidigt mildrades straffet och skådespelaren fick en villkorlig dom. Detta på grund av att han tidigare var ostraffad och att han drabbats hårt av mediala uppmärksamheten.

"Josefin ville bara att rätt skulle vara rätt", säger advokaten Lotta Insulander-Lind. Bildkälla: TT/JACK MIKRUT

Lotta Insulander-Lindh var advokaten som företrädde Josefin på 90-talet. I Nyhetsmorgon valde hon att berätta om rättegången samt hur det kom sig att Josefin inte ville begära skadestånd från sitt ex som misshandlat henne. 

– Det ville hon inte. Det var viktigt för henne. Det här handlade inte om pengar.  Det handlade inte om hämnd utan rätt ska vara rätt. Rätt ska vara rätt, säger hon i Nyhetsmorgon och fortsätter: 

– För henne spelade påföljden ingen roll. Skadestånd ville hon inte ha och påföljden var inte viktigt för henne. Det viktiga var att hon kom fram till en punkt att hon kände att hon måste stå upp för det här. Det här är inte okej, säger Lotta enligt Expressen.

Enligt Lotta är en del i en anmälan de faktum att våga stå upp för sig själv och att det till det krävs väldigt mycket mod. Vilket Josefin hade. 

– Hon var otroligt stark som gick igenom det här. Som anmälde, som gick igenom de här två rättegångarna. Som alltid i den här typen av mål så blir som en befrielse att man vågar stå upp. Att man vågar konfrontera. ”Det är inte mig det är fel på, det är inte jag som har gjort något fel”, säger hon. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela