Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem saker du inte visste om Mahmood från Italien i Eurovision

- 18/05/2019, 11:45

Italien skickar artisten Mahmood till Eurovision Song Contest 2019. Han kommer uppträda med sitt bidrag "Soldi". Här är fem saker du kanske inte visste om artisten!

Italien kommer in som en av storfavoriterna inför Eurovision Song Contest 2019. Och de har skickat ett riktigt, riktigt starkt bidrag. Artisten Mahmood, 26, vann motsvarigheten till Melodifestivalen i hemlandet, nämligen Sanremo-festivalen, med bidraget "Soldi".

Han är relativt ny på musikscenen och har endast släppt ett fåtal singlar under de senaste åren. Nyheter24 har listat fem saker du kanske inte visste om Mahmood!

Audition i X Factor

2012 medverkade Mahmood i Italiens musiktävling X Factor och gjorde en audition i tv-programmet. Efter att ha åkt ur programmet fick han komma in igen via ett "wildcard". Men i det tredje avsnittet fick han packa väskorna och lämna för gott. Året därpå släppte han sin första singel "Fallin' Rain".

Egyptisk pappa

Mahmood föddes den 12 september 1992 i den italienska storstaden Milano. Han har en italiensk mamma och en egyptisk pappa. Dock pratar han inte arabiska, däremot kan han flytande sardinska.

Mahmood
Italien och Mahmood är en av storfavoriterna inför Eurovision Song Contest 2019. Bildkälla: Mahmood/Instagram

Forbes 30 Under 30

Under 2019 listades Mahmood i den italienska tidningen Forbes 30 Under 30. Listan uppmärksammar unga framgångsrika entreprenörer, artister och skådespelare. Eurovision-deltagaren kom med på listan kort efter sin vinst i Sanremo-festivalen.

Över 78 miljoner spelningar på YouTube

Italiens bidrag "Soldi" har över 78 miljoner spelningar på Youtube. Dessutom har den cirka 48 miljoner spelningar på Spotify. Låten är med på Mahmoods album "Gioventù bruciata" som släpptes den 22 februari tidigare i år.

Direktkvalificerad till final

Italien är ett av länderna i vad som kallas "The Big Five" (Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien) och är därmed direktkvalificerade till finalen i Eurovision Song Contest 2019. Detta sker återkommande varje år då konstellationen bidrar med mest pengar till Europeiska radio- och tv-unionen.

Mahmood
Låten "Soldi" har över 78 miljoner spelningar på YouTube. Bildkälla: Skärmdump Mahmood/YouTube.

Finalen av Eurovision Song Contest 2019 startar den 18 maj, klockan 21.00 på SVT.

Läs också: Här är startordningen i finalen av Eurovision Song Contest 2019

Tror du att Italien kommer att vinna Eurovision?