Tilde de Paula Eby pratar i Sommarprat i P1
Tilde de Paula Eby pratar om sin panikångest i Sommarprat i P1 - Foto: Henrik Montgomery/TT

Tilde de Paula: "Jag ringde till psykakuten och grät"

I dagens Sommar i P1 berättar Tilde de Paula Eby om sin ångest som hon har kämpat med under flera års tid. Under programmet talar hon ut om när hon satt i bilen och trodde hon skulle dö.


Idag är det den folkkära programledaren Tilde de Paula Ebys, 46, tur att hålla i Sommar i P1. Under programmet pratar hon om hennes ångest och hur det har påverkat henne genom livet. 

 – Jag är inte alltid glad, tvärtom faktiskt, jag har extremt nära till ångest. Jag brukar tänka att det ibland känns som att jag är hudlös, det är säkert olika för alla, men för mig så känns ångest som jag föreställer mig att det känns om en spark i magen av en skodd häst. Ångesten liksom sköljer genom hela kroppen och sen kommer hjärtklappningen, skakningarna och oron som ligger kvar, säger Tilde i programmet.

Tilde berättar att så här har det varit i hela hennes liv. Att hon känner sig fysiskt stark, men känslomässigt skör. Och ångesten kan lika gärna utlösas av vad hon kallar det för en "skitsak", till exempel en elak kommentar.

"Trodde jag skulle dö"

Detta utlöstes under en biltur då programledaren drabbades av en riktig panikångestattack. Hon kunde inte köra vidare och stod kvar vid ett rödljus samtidigt som det slog över till grönt ljus.

– Bilarna bakom tutade, körde om, de va arga, jag trodde jag skulle dö, där och då. Jag ringde till psykakuten och grät, säger Tilde.

Tilde de Paula Eby pratar om sin ångest i Sommar i P1. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Tagit antidepressiv medicin

Efter ett tag så kunde Tilde köra vidare och ta sig hem säkert. Och under hennes sommarprat så beskriver hon hur hon har försökt hantera hennes känslor på alla olika sätt.

– Lyckopiller eller antidepressiv medicin som det egentligen heter har jag testat. Men den tar ju inte bara bort dalarna, den kapar ju glädjen också. Så de slutade jag med efter att ha provat något år när jag var yngre, säger Tilde.

Istället är det terapi och hård träning som har varit den rätta medicinen för Tildes välmående. Dessutom pratar hon om vikten av att vara snäll mot andra, vilket hon bland annat är för just hennes egen skull.

– Jag vet att det låter lite självgott när jag säger det här men jag gör det faktiskt delvis av egoistiska själ, säger Tilde.

Se klippet ovan när Nyheter24 träffade programledaren inför hennes sommarprat!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du på Sommarprat i P1?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.