Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det händer om du avbryter din medverkan i Farmen

- 08/01/2020, 14:51 -

Enligt både produktion och deltagare är det en otrolig påfrestning att delta i Farmen Sverige. Och ibland blir det helt enkelt för mycket.

Farmen är en svensk dokusåpa där ett antal deltagare antar utmaningen att leva som man gjorde för hundra år sedan, vilket bland annat betyder att de saknar både elektricitet och rinnande vatten. Enligt både produktion och deltagare är detta en väldigt påfrestande tävling som testar både kropp och psyke. 

Farmen
Farmen 2020 är i full gång. Bildkälla: TV4

I söndags var det säsongspremiär för den trettonde säsongen av programmet och redan nu har humöret börjat testas på deltagarna – vilket gjort att intrigerna börjat smyga sig på. 

Då deltagarna har väldigt begränsat med mat och andra livsnödvändigheter kan det tillslut bli för mycket vilket gör att vissa helt enkelt väljer att åka hem. 

Men det är betydligt fler än många tror. 

"Tar hjälp av varandra"

Nyheter24 pratade med Anders Edholm, programmets pressansvarige som berättade att var och varannan deltagare  någon gång under sitt deltagande funderar på att åka hem. 

– Det är tufft att delta i ett program som Farmen och man kan nog påstå att nästan alla deltagare någon gång under sommaren funderar på att åka hem. Vi uppmuntrar Farmarna att prata och ta hjälp av varandra i sin hemlängtan. Att lämna Farmen är ett stort beslut, säger han och fortsätter: 

– Många av de deltagare som lämnat Farmen återkommer också senare och önskar att de inte åkt hem och ber om att få ta revansch på sitt Farmen-äventyr. Det mest beklagliga med avhopp är att den platsen kunnat gå till någon annan av de tusentals som söker varje år.  Alla avhopp från Farmen är olika då alla har sin personliga anledning till att de vill avsluta sin medverkan. Det finns lika många anledningar att lämna som deltagare, från att inte klara av Farmarlivet till suget efter cigaretter, berättar han. 

Hur blir det med pengarna om man väljer att åka?

– På Farmen har deltagarna ett grundarvode. Och sedan en ytterligare ersättning om de lyckas stanna i tävlingen länge. Det är ovanligt att vi återkräver grundarvodet för en deltagare som väljer att hoppa av, avslutar Anders.