Sömnkaoset i Farmen : "Möss i väggarna och baggar i sängen"

- 30/01/2020, 13:27 -

Att vara deltagare i Farmen är ingen barnlek direkt. Deltagarnas psyke och fysik utsätts dagligen för test som inte alla skulle klara av. Någonting som dock inte uppmärksammats allt för mycket är hur dåligt deltagarna egentligen sover.

Att ställa upp i ett program som Farmen Sverige är inte direkt det enklaste. I flera veckors tid ska ett gäng främlingar sköta en gård – precis som det gick till för 100 år sedan. Det finns ingen elektricitet eller rinnande vatten. Utöver det så finns det bara ett smalt utbud med mat som till största del består av rotsaker, ägg och gröt. 

Den dagliga gröten. Bildkälla: TV4 Play

Varje avsnitt får tittarna en inblick i hur deltagarna har det – men det finns en sak som produktionen valt att inte lägga så stor fokus på – vilket är hur dåligt många av deltagarna sover. 

Deltagaren Sofie Hodén, 29, berättar i en intervju med Nyheter24 att hon till en början nästan inte kunde sova alls – av många olika omständigheter. 

Sofie Hodén har hållit sig kvar på Farmen. Bildkälla: TV4 Play

– Jag har haft sömnsvårigheter redan innan jag gick in på Farmen. Första veckan var vi 11 personer i ett rum. Det blev inte lättare att sova när några levde låda halva natten, andra snarkade så högt att jag inte kunde höra mig själv andas, berättar hon. 

Men det var långt ifrån det enda som satte stop för skönhetssömnen...

"Jag hittade baggar i sängen och hörde möss i väggarna", berättar Sofie. Bildkälla: TV4 Play

– Jag hittade några äckliga baggar i min säng, madrassen var så tunn att jag fick ont i revbenen, möss som sprang i väggarna och Fredrik som pratade i sömnen. Förutsättningarna för mig att sova bra var inte de bästa helt enkelt. Men i och med det hårda arbetet på gården samt att jag kom in i Farmen-livet så blev sömnen bättre och bättre med tiden, tillägger hon. 

Vad saknade du mest hemifrån?

– Bortsett från min familjen som var den största saknaden, så var det alla bekvämligheter som man annars tar för givet. Som en varm dusch, att äta det man vill och att få sova i sin egna sköna säng. Sen var det en väldigt kall sommar så jag längtade efter varmare kläder eller ett varmare klimat. Men jag kanske har blivit lite bortskämd eftersom jag spenderar vinterhalvåren på Sri Lanka, säger hon.