Sami Jacobsson i Big Brother
Sami Jacobsson täckte över sina nazistiska tatueringar innan han gick in i Big Brother-huset. - Foto: TV4, SVT, Instagram/samijacobson

Sami Jakobsson täckte över flera nazitatueringar innan "Big Brother"

Nu kan Nyheter24 avslöja "Big Brother"-deltagaren Sami Jakobssons mörka förflutna. Det handlar bland annat om hakkors-tatueringar, NMR-bilder och vit makt-musik.
– Det här är en den mest våldsamma, terrorrvurmande delen av vit makt-miljön, säger stiftelsen Expos vd Daniel Poohl om tatueringen med sifferkombinationen 1488.


Sami Jakobsson, 25, från Köping, är en av deltagarna i nya "Big Brother" som sänds på TV4. Sami är inte helt okänd för svenska folket – vi har tidigare sett honom i dokumentären "Raggarjävlar" och i "Lyxfällan".

Sami har tidigare uppmärksammats för sin koppling till högerextremism. Detta då han i "Raggarjävlar" syntes i flera olika klädesplagg med högerextrema symboler. 

Sami Jakobsson i en t-shirt med högerextrem symbol. Bildkälla: Instagram/samijacobson

I en intervju med Aftonbladet i juni 2019 så förnekade Sami att han någonsin har varit nynazist. Han berättade då även att han "står för sina skelett i garderoben".

– Jag hade på mig det här då. Men jag står inte för sådana åsikter, sa Sami till Aftonbladet då.

Sami Jakobsson med ett hakkors tatuerat på benet. Bildkälla: Instagram/samijacobson

Hakkors och vit makt-musik

Men nu kan Nyheter24 avslöja att Sami Jakobsson har haft flera nazistiska tatueringar, spridit vit makt-musik och lagt ut bilder på NMR-klistermärken på sina sociala medier. 

På hans officiella Instagram ligger bilderna med nazistiska kopplingar fortfarande kvar.

Det handlar bland annat om ett hakkors ovanför knäet och nazitysklands statsvapen.

Sami Jakobsson har nu tatuerat över den nazistiska symbolen. Örnen syntes på hans arm så sent som hösten 2019. Bildkälla: Instagram/samijacobson

"Den mest våldsamma delen av vit makt-miljön"

På handen har han tatuerat in sifferkombinationen 1488. Det står för de 14 orden som är en nazistisk slogan som lyder: "Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn". 88 står för Heil Hitler och används ofta i nazistsika kretsar.

Daniel Poohl är vd för stiftelsen Expo. För Nyheter24 berättar han mer om tatueringarnas betydelser.

Daniel Poohl. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

– 14 är en högerextrem paroll, det är den moderna nazismens slagord. 1488 är så mycket vit makt-ideologi det bara går att bli. Det här är alltså inte nån slags allmän sifferkod eller budskap som florerar på sajter och bloggar som kritiserar svensk invandringspolitik. Utan det här är en den mest våldsamma, terrorrvurmande delen av vit makt-miljön, säger Poohl.

Sami Jakobsson med 1488 tatuerat på handen. Bildkälla: SVT

"Jag har lampor utav judehud"

På en bild poserar Sami i en tröja för vit makt-bandet Vit Legion. Det är ett svenskt band som skriver brutala texter om våld mot judar, hot mot politiker och hyllande av de fjorton orden.

"Vi länge har fått höra på politikernas prat
Rosenbad är borgen som dom kräken gömt sig i
Men ska falla ner till grunden, skjut sönder bit för bit"

Ur "Tusen kulor" med Vit Legion.

Sami Jakobsson i en tröja för bandet Vit Legion.

På Instagram har Sami även hyllat vit makt-bandet Nothung. På en bild visar Sami hur han lyssnar på en av deras låtar på Youtube. Siffran 88 – Heil Hitler – lyser på skärmen. En av Nothungs låtar inleds med texten "Mein kampf det är min frukostlektyr" och senare i låten sjunger de "Jag har lampor utav judehud".

Christoffer Röstlund är journalist och musiker. Han har i flera decennier följt den svenska undergroundscenen när det kommer till bland annat punk och hårdrock. För Nyheter24 ger han sin syn på vit makt-banden Vit Legion och Nothung. 

– Det går inte att få klarare korvspad än så här. Det här är 100 procent ren vit makt-rock, som drar inspiration politiskt och musikaliskt från 80-talets starka naziskinrörelse, Rock against communism-genren, och även 90-talets pursvenska högernationalistiska vikingarock, säger Röstlund.

På Instagram la Sami Jakobsson ut en bild där han lyssnade på Vit makt-bandet Nothung. 

"Han var ung och dum"

Anders Edholm är pressansvarig för Big Brother och säger i en kommentar till Nyheter24 att alla deltagare får gå igenom omfattande intervjuer med produktionen och psykolog innan de väljs ut som deltagare.

– Sami har varken rasist- eller nazi-sympatier, men förklarar tatueringen som något han gjorde som ”ung och dum”, säger Edholm.

Edholm berättar även att Sami har tatuerat över de nazistiska tatueringarna. 

Innan Sami Jakobsson gick in i Big Brother-huset så täckte han över tatueringarna. Bildkälla: TV4

– Vi tog med Sami i Big Brother för att han är en spännande och härlig person som visserligen har haft det tufft i unga år och tagit tvivelaktiga beslut, men som gör allt för att hamna på rätt bana i livet igen, säger Edholm till Nyheter24.

/
Relaterat
Senaste nytt

Sara Shirpey om skådespeleriet: "Inte något jag tänkte att man kunde jobba med"

idag 16:45

Patrick Ekwalls två gyllene knep för bra sex: “Som en dans”

idag 16:26
Sportjournalisten Patric Ekwall, 58, berättar om kärlekslivet i en intervju med Martin Björk. Då delar han med sig av sina två gyllene tips för bra sex.

Folkkära Tunnelbane-Nettan om singellivet: “Tror att man vill brottas”

idag 14:59
Jeanette "Tunnelbane-Nettan" Höglund, pratade om sitt singelliv i en intervju med Martin Björk. Hon berättar om vad mäns fördomar om henne på grund av hennes yrke "Nej jag har tappat hoppet alltså".

Kommer ni ihåg Nemo Hedéns grova tatuering?

idag 14:48
Nemo Hedén blev känd i skandalsåpan "Kungarna av Tylösand. Nu är han nykter och driver två poddar. Här är allt du vill veta om 36-åringen.

Stugfixarna Norge-Halvor blev av med jobbet: "Utkastad med huvudet före"

idag 14:46
Halvor Bakke är programledare för det populära TV3-programmet "Stugfixarna Norge". Men 52-åringens karriär har varit långtifrån spikrak. – Jag blev av med jobbet och blev utkastad, berättar Halvor i en intervju med Nettavisen.

Därför känner du igen Karolina Tilander i Robinson 2023

idag 14:11
Snart drar en ny säsong av Robinson igång och bland deltagarna kan vi hitta Karolina Tilander, 23. Kanske känner du igen henne från Tiktok där hon blivit känd för sin “självscannar på Willys”-video.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.