Svenska kändisar som dömts till fängelse
Svenska kändisar som dömts till fängelse

9 svenska kändisar som har dömts till fängelse

Några av våra mest folkkära artister, skådespelare och profiler har skakat galler. Här är nio svenska kändisar som har dömts till fängelse.


Det var 1990 som “Snabba Cash”-stjärnan Dragomir Mrsic genomförde ett bankrån av Gotabanken i Stockholm. Rånarligan, där bland annat Liam Norberg ingick, kom över 930 miljoner kronor. 

Men bytet var egentligen helt värdelöst då det mestadels bestod av värdepapper som spärrades. För rånet dömdes Dragomir till tre och ett halvt års fängelse.

Dragomir Mrsic. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT Bild

Tommy Körberg har suttit inne två gånger. 1981 dömdes han för kokaininnehav och avtjänade ett tre månader långt fängelsestraff. År 2002 så dömdes han till en månads fängelse efter att ha kört rattfull i Stockholm.

Tommy Körberg. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

Fadde Darwich dömdes år 2008 till fängelse för grovt bokföringsbrott. Straffet, som var ett år och fyra månader, avtjänade han på Kolmårdens anstalt. Inne i fängelset levde han livet med hård träning, bra kost och hundratals kärleksbrev från olika kvinnor.

Fadde Darwich. Bildkälla: Tomas Oneborg/Svd/TT Bild

År 2008 dömdes skådepelaren Sanna Bråding till tre månaders fängelse för ringa narkotikabrott. I en intervju med Femina år 2019 berättade Sanna att fängelsestraffet kom att bli något positivt för henne.

– Här kunde jag bara vara, här kunde ingen nå mig. Nu får jag lugn och ro för en stund, sa hon då.

Sanna Bråding. Bildkälla: Stella Pictures.

1982 så vägrade Joakim Thåström värnplikt. Det resulterade i ett fängelsestraff.

Joakim Thåström. Leif R Jansson/TT Bild

Claes Malmberg har precis som Thåström även han vapenvägrat. Det berättade han om i Lasse Kronérs uppesittarkväll år 2014.

– Jag satt inne för vapenvägran och sen försökte jag rymma på jul, berättade han i programmet, skriver Aftonbladet.

Claes Malmberg försökte rymma på julafton. Bildkälla: Stella Pictures

År 2014 dömdes Mikael Persbrandt av tingsrätten till fem månader fängelse för narkotikabrott. Hans straff sänktes dock av Svea hovrätt som istället valde linjen med villkorlig dom och dömde stjärnan till 75 timmars samhällstjänst.

Mikael Persbrandt dömdes till fängelse – men Svea hovrätt sänkte hans straff så han fick istället samhällstjänst. Bildkälla: Stella Pictures.

Leila K har suttit inne två gånger. Första gången var år 2004 då hon fick sitta tre månader efter att ha dömts för bland annat misshandel och olaga hot.

Andra voltan blev år 2014 då hon dömdes till fyra månaders fängelse efter att ha tryckt en brödkniv mot en mans hals och hotat honom.

Leila K har gjort hela två voltor under sitt liv. Bildkälla: Lotta Ågren/TT Bild

Författaren Jan Guillou dömdes till tio månaders fängelse för spioneri. Detta då han 1973 tillsammans med journalisten Peter Bratt avslöjat underrättelseorganisationen IB.

– Det är ett sunt liv, nyttigt och man går ner i vikt. Jag tycker alla kunde sitta två månader i fängelset om året, det skulle skulle hjälpa en att få jobbet gjort och komma i kapp, sa han skämtsamt i en intervju med svenska Yle år 2013.

Jan Guillou. Bildkälla: Naina Helen/TT Bild
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

1 timme sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

1 timme sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

3 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

idag 11:45
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.