Katrin Zytomierska
Katrin Zytomierska stäms av KO.

Katrin Zytomierska stäms efter corona-reklamen: "Extra illa"

Influencern Katrin Zytomierska försökte pracka på människor en fiskolja som hon hävdar "boostar immunförsvaret" i Corona-tider. Över 130 människor anmälde Katrin, och nu stäms hon.


Det var i mitten av mars som Katrin Zytomierska, 42, la ut ett samarbete med sitt företag Clean Eating. På Instagram berättade Katrin att de nu lanserat en omega 3-olja.

"Det är en sjuk slump att vår omega-3 olja kommer nu, jag är så otroligt tacksam för det! Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar", skrev Katrin och fortsatte:

"Jag vill starkt rekommendera er att börja ta en sked av vår olja för att skydda er i bästa mån. Den är dyr, men den är det för att den måste vara det. Det är väl investerade pengar i er hälsa. Det här är ingen produkt som vi tjänar pengar på utan en produkt vi valt att sälja för att visa att vi bryr oss om hälsan på riktigt. Pengar tjänar vi på andra saker. Ta hand om er folket!, skrev hon vidare.

"Timingen kunde inte varit mer perfekt", skrev Katrin bland annat i reklamen för sin omega 3-olja. 200 milliliter av oljan kostar 399 kronor. Bildkälla: Instagram/katrinzytomierska

"Extra illa"

Att Katrin skrev att fiskoljan var bra i Coronatider och försökte tjäna pengar på människors oro fick många att reagera. Några kommentarer som Katrin fick i kommentarsfältet på Instagram löd: 

"Man blir fan mörkrädd"

"Sjukaste inlägget någonsin. Det finns inget som tyder på att omega 3 ger något slags skydd mot Corona överhuvudtaget. Du använder människors rädsla och desperation för att tjäna pengar, anser jag."

"Osmakligt och pinsamt"

"Vi är många som anmält reklamen till Konsumentverket."

"Människor dör och du utnyttjar det för att sälja en fucking fiskolja. Så otroligt smaklöst och vidrigt."

"Anmält till Konsumentombudsmannen. Du borde skämmas som försöker tjäna pengar på människors oro."

Hela 138 anmälningar har kommit in till Konsumentverket, som nu väljer att stämma Katrin.

– Det är extra illa om man använder sig av människors rädsla för sjukdom, som nu med coronaviruset. I det här fallet har influencern varken reklammarkerat inlägget på ett korrekt sätt eller kunnat visa att fiskoljan skyddar mot coronaviruset, säger Gunnar Wikström, processråd vid Konsumentombudsmannen (KO), i ett pressmeddelande.

KO vill att Katrins marknadsföring ska stoppas omedelbart och vill att domstolen utfärdar ett så kallat interimistiskt förbud. Det betyder att Katrins reklam skulle stoppas innan domstolen avgör målet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Hannas svar på Charlottas anklagelse: "Onödigt"

Marcus & Martinus ger ut sina memoarer

Marcus & Martinus ska berätta historien om sina liv i en ny bok som ges ut i november. Boken "Två röster, en historia" är skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund, som vill ge de norska tvillingarna chansen att prata till punkt.

Julia Franzén rånad i soprummet – det här tog tjuven

Julia Franzén blev under veckan rånad av en tjuv medan hon väntade på en taxi. Men vad fick den elaka tjuven egentligen med sig?

Försenad Madonna stämd – igen

Madonna har återigen blivit stämd inför domstol av konsertbesökare som tycker att en spelning startade för sent.

GVFÖ-Kalle och partnern första samkönade paret att adoptera

Kalle Norwald är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet". Nu berättar Kalle att han och hans partner var det första samkönade paret i Sverige att få sin ansökan om gemensam adoption godkänd utomlands.

Anne Hathaway: "Behövde hångla med tio killar"

Nu är hon en filmstjärna, men i början av sin karriär kände sig Anne Hathaway utsatt – bland annat fick hon genomgå ett "kemitest" och hångla med flera tänkbara motspelare. Jag tyckte att det var jätteäckligt, säger hon i en intervju.