Maja Nilsson Lindelöf möts av kritik för samarbetet med L'Oreal

- 08/06/2020, 13:47 -

Maja Nilsson Lindelöfs samarbete med L'Oreal Paris ifrågasätts nu efter att det franska företaget sparkade modellen Munroe Bergdorf när hon ifrågasatte rasism.

I över ett års tid har influencerprofilen Maja Nilsson Lindelöf, 26, jobbat tillsammans med L'Oreal Paris. Det har varit ett stort samarbete, och Maja utsågs bland annat till märkets "It Girl" år 2019.

"Det här samarbetet kändes så rätt för mig. En stor dag för mig", skrev Maja i sin blogg då om samarbetet.

Maja Nilsson Lindelöf
Maja Nilsson Lindelöf har haft ett långt samarbete med L'Oreal Paris. Bildkälla: Instagram/majanilssonlindelof

"Hur är rasister funtade"

Efter att den svarte mannen George Floyd den 25 maj 2020 mördades av en vit polis så har Black Lives Matters-rörelsen fått ett enormt uppsving. Det handlar bland annat om manifestationer över hela världen och aktioner i sociala medier. Tusentals kända profiler har gått ut och använt sina stora plattformar för att ta ställning för Black Lives Matter.

En av dom är just Maja Nilsson Lindelöf. I sin blogg skriver hon om Floyds död och att hon har svårt att förstå sig på rasism.

"Hur går det ens att vara rasist. Vad det är för slags människor och hur är man funtad. När jag har delat information tidigare på mina kanaler så har jag alltid blivit så skärrad av att inse hur mycket hat det finns där ute. Så obefogat mycket hat av ointelligenta människor. Av idioter."

På Instagram delade även Maja en bild för att stödja Black Lives Matter.

L'Oreal sparkade modellen

Men nu ifrågasätts Majas samarbete med L'Oreal – detta då sminkjätten sparkade modellen Munroe Bergdorf år 2017 efter att hon ifrågasatt vita människors rasism.

Den 12 augusti 2017 utförde den amerikanska nazisten James Alex Fields Jr ett terrordåd i Charlottesville genom att köra sin bil rakt igenom en folkmassa. En person dog och 28 personer skadades.

Charlottesville
Den 12 augusti körde nazisten James Alex Fields in i en folkmassa som protesterade mot nazister. Bildkälla: Ryan M. Kelly/The Daily Progress via AP, File

Det var kort efter det högerextrema terrordådet som Munroe skrev ett inlägg på Facebook där hon riktade kritik mot vita människors rasism.

"Helt ärligt så har jag inte ork att prata om vita människors rasistiska våld längre. Ja ALLA vita människor. För de flesta av er förstår inte ens eller vägrar erkänna att er existens, privilegium och framgång är byggt på blodspillan från people of color", skrev hon bland annat.

Munroe Bergdorf
L'Oreal Paris bröt omedelbart samarbetet med modellen Munroe Bergdorf. Bildkälla: Stella Pictures

"Skakar och gråter"

L'Oreal Paris avbröt omedelbart samarbetet med Munroe, och nu i och med Floyds död så har L'Oreal visat sitt stöd för Black Lives Matters. 

Munroe skrev på Instagram om sina känslor och anklagade företaget för att vara hycklare.

"Jag är så jävla arg på er L'Oreal Paris. Ni sparkade mig från kampanjen 2017 och kastade mig åt vargarna eftersom jag pratade om rasism och vit makt-rörelsen. Dra åt helvete. Dra åt helvete med er "solidaritet". Vart var mitt stöd när jag talade ut? Var var min ursäkt? Jag äcklad och skriver det här samtidigt som jag gråter och skakar. Det här är gaslightning", skrev Munroe bland annat, rapporterar Independent.

Maja möts av kritik

I Maja Nilsson Lindelöfs blogg har signaturen Evelina kommenterat:

"Hur tänker du kring företag du jobbar med och deras rasism? Loreal Paris avskedade Munroe Bergdorf utan vidare 2017 när hon uttalade sig antirasistiskt. Är sådant något du tar i åtanke när du signar kontrakt med företag?"

Även Bloggbevakning rapporterar att det har kommit in flera mejl gällande att Nilsson Lindelöf inte tagit tydligare ställning.

På Instagram har Maja fått flera kommenterar från följare som undrar om hon skulle kunna tänka sig att bryta samarbetet med L'Oreal. 

"Hade du kunnat tänka dig att bryta ett samarbete på grund av ett företags tidigare ställningstaganden vad gäller rasism? Med tanke på att det faktiskt skulle kosta dig något personligen? Istället för att enbart posta en svart ruta då, som kostar dig absolut ingenting", skriver en person. 

 I en kommentar på Instagram svarar Maja: 

”För mig är det en självklarhet att enbart jobba med företag som arbetar med mångfald och är inkluderande. Oavsett hudfärg, religion och kön. Samt har likvärdig syn på rasism som jag har. När jag signade mitt kontrakt med L’Oreal Paris hade jag aldrig hört talas om den här incidenten eller kvinnan i fråga och just nu försöker jag att få klarhet i allting! Kram

Maja Nilsson Lindelöf
Maja Nilsson Lindelöf svarar att hon försöker få klarhet. Bildkälla: Instagram/majanilssonlindelöf