Alexej Manvelov
Alexej Manvelov - Foto: TT

Top Dog–aktuella Alexej Manvelov – 6 saker du vill veta

Alexej Manvelov – nya Mikael Persbrandt? Han gick från en doldis som tog statistroller för några hundralappar till en stjärnskådespelare som axlat flera maffiga roller både i Sverige och utomlands.


Nu är han högst aktuell med dramaserien Top Dog, baserad på Jens Lapidus bokserie. Top Dog hade premiär på C More 7 oktober och börjar sändas på TV4 söndag 18 oktober.

Top Dog har premiär 18 oktober på TV4. Bildkälla: Pär Bäckstrand/C More/TV4

En av huvudrollerna i serien spelas av Alexej Manvelov som den senaste tiden varit aktuell i många populära filmer och serier – där bland Chernobyl och de svenska serierna Innan vi dör och Sthlm Rekviem. 

Många känner säkert igen honom från SVT:s thrillerserie Innan vi dör där han spelade skurken och gangsterbossen Davor. Serien fick miljontals tittare och redan efter några avsnitt exploderade det på Alexejs Facebook och Instagram. 

6 saker du vill veta om Alexej Manvelov

Men vem är egentligen Alexej Manvelov och var kommer han ifrån? Vi har tagit reda på mer om stjärnskottet och listat  6 saker du troligtvis inte visste om Alexej. 

Bildkälla: Særún Norén/C More/TV4

1. Född i Ryssland

Alexej är född i Ryssland och bodde i Moskva fram till 10 års ålder då han flyttade med sin pappa till Ljungsbro, ett litet samhälle utanför Linköping. Alexej har både ryska och kurdiskt påbrå, då hans pappa är född i Syrien och hans mamma i Ryssland. 

2. Mobbad som barn

Alexej har fått ett rejält uppsving de senaste åren men vägen dit har inte varit spikrak. Hans barndom har kantats av både rasism, mobbning och klassmässiga resor neråt. I Ryssland hade hans familj haft det bra ställt med en släkt som var väletablerad i samhället men när han kom till Sverige med sin pappa hade de inte längre så bra ekonomiska förutsättningar. 

3. Försörjde sig inom byggbranschen

Alexej är utbildad inom bygg och jobbade i byggbranschen länge samtidigt som han sökte skådespelarjobb. Det var först när han var 25 år som han kom i kontakt med östgötska filmproduktionsbolaget Crazy Pictures. 

4. Tagit ridlektioner 

Tro det eller ej, men Alexej har funnit ett intresse i ridning och tagit några ridlektioner. Snyggt jobbat! 

– Galet roligt och magiskt med förhållandet mellan ryttare och häst, säger han i en intervju med Motala Vadstena Tidning.

5. Stoppad av polisen 

Efter en roll som en mordmisstänkt flykting i Beckfilmen Invasionen blev han stannad av en polis på stan som trodde att han var efterlyst på riktigt. Hon hade antagligen bara sett filmen några gånger för mycket. 

6. Singel?

Något som många kanske undrar över nu – är Alexej singel? Svar nej, han har flickvän men är fortfarande ogift och har inga barn.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du titta på Top Dog?
Tack för din röst!