Fredag 2 Dec
Stockholm

TV4 mörkade polisförhöret med Sami Jakobsson i "Big Brother"

Sami Jakobsson
Sami Jakobsson förhördes i Big Brother-huset.

NYHETER24 AVSLÖJAR. "Big Brother"-vinnaren Sami Jakobsson åtalas för inblandning i en härva där två militärfordon stals. Nu framkommer det att polisförhöret med Sami hölls i "Big Brother"-huset i Farsta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var natten mot den femte februari tidigare i år som två militärfordon, till ett sammanlagt värde av två miljoner kronor, stals i Enköping. 

Nu åtalas åtta personer för inblandning i stölden, och en av dom är "Big Brother"-vinnaren Sami Jakobsson, 26. Hans DNA påträffades på en fimp som hittades i en av de stulna fordonen.

I stämningsansökan skriver Åklagarmyndigheten att "gärningen har varit av särskilt farlig eller hänsynslös art då de fordon som brukats varit avsedda för försvar av rikets säkerhet".

Fem dagar efter stölden så var det premiär för årets säsong av "Big Brother".

En Snapchat-bild från en av de misstänktas telefoner. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Kan ge fängelse i högst fyra år

Då Sami har åkt med i ett av de stulna fordonen – något han själv erkänner i förhör – så åtalas han för grovt olovligt brukande. Det är ett brott som kan ge fängelse i lägst sex månader och som högst i fyra år, något du kan läsa mer om här på lagen.nu.

Therese Fagerstedt är pressekreterare på Försvarsmakten. I en kommentar till Nyheter24 bekräftar hon att Försvarsmakten har genomfört en intern utredning kring stölden.

"På grund av sekretess kommer jag inte kunna gå in på utredning som sådan och inte heller vilka åtgärdet vi har vidtagit för att säkerställa att det inte kan hända igen", skriver hon till Nyheter24.

På sina sociala medier har Sami själv kommenterat sin inblandning i härvan, och han flaggar även för att han ska berätta mer om åtalet och sin syn på det hela på sin Youtubekanal under tisdagskvällen.

Jakobsson har skrivit till Nyheter24 att han "biktade" sig för produktionen, kvällen innan han gick in i "Big Brother"-huset. 

Samis DNA hittades på en cigarettfimp som låg i fordonet. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Förhördes i "Big Brother"-huset

Polisförhöret med Sami ägde rum den 21 april i "Big Brother"-huset i Stockholmsförorten Farsta.

Tv-tittarna fick då bara se hur Sami kallades till bikten, och under morgonen syntes han inte till i huset.

Det spekulerades under dagen kring huruvida han var hos tandläkaren eller vart den folkkära tv-profilen egentligen hade tagit vägen.

På Big Brothers officiella Twitterkonto kommenterades hans frånvaro så här:

"Sami mår bra, men har av privata skäl tillfälligt lämnat huset."

Det var många som undrade vart Sami hade tagit vägen den 21 april. Då syntes han inte i livesändningen. Såhär svarade då Big Brothers officiella Twitterkonto.

Efter lunchtid återvände Sami till "Big Brother"-huset. 

Det faktum att TV4 mörkade Samis polisförhör för de andra deltagarna har väckt starka reaktioner. 

Antonia "Anty" Johnson kallar produktionens hantering av det hela för "oacceptabel". Även deltagaren Amilia Stapelfedt ställer sig frågande till det faktum att produktionen kräver ett utdrag från deltagarnas belastningsregister innan de antas – om nu reglerna ändå inte efterföljs.

Läs mer om de andra deltagarnas reaktioner här.

"Skulle kolla på tuffa skogsbilar"

I polisförhöret berättar Sami om sina minnen från den aktuella kvällen. Han säger att han åkte runt med ett par vänner i en bil i Västerås. På Mcdonalds mötte de upp ett gäng som då frågade om de ville hänga med och kolla på ett par "tuffa skogsbilar".

– Vi åkte med ut dit och så stod de här fordonen där och jag hoppade in i baksätet och åkte med ett varv där ute i skogen. Sedan anslöt jag tillbaka till mina vänner igen, säger Sami i polisförhöret.

En av militärfordonen såg ut såhär när det påträffades. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Han berättar även att han rökte under färden i militärfordonet, och han säger att den fimp med hans DNA på och det tomma ciggpaketet som hittats "låter som hans fimp och hans paket".

Lena Jansson är den åklagare som väckt åtal mot gänget, och i en intervju med SVT berättade Jansson under måndagen att de i ett tidigare skede trodde att Sami spelade en större roll i den fräcka kuppen.

– I början trodde vi att han hade större del i själva stölden, och eftersom han var mitt i en tv-produktion blev det svårt att få till förhör utan att det skulle komma fram att han var misstänkt, sa Lena Jansson till SVT.

TV4: "Ingen säkerhetsrisk"

Joel Bendrik är exekutiv producent för "Big Brother", och i en kommentar till Nyheter24 säger han: 

– Det stämmer att polisen besökte inspelningen vid ett tillfälle för att tala med en deltagare. Efter dialog med polisen gjordes bedömningen att deltagaren inte utgjorde någon risk för säkerheten i huset.

Egna orden om härvan

På sin Youtubekanal berättar Sami att han erkänner brottet, men att han inte varit med och planerat eller utfört stölden.

– Mitt åtal i denna förundersökning det grundas på att jag vid ett tillfälle en liten stund i skogen åkte med ett av de här fordonen, säger han.  

Han menar även att han inte förstod att fordonen var stulna. 

– När jag kommer dit så ser jag att det är militärfordon, min första tanke är ju inte direkt 'oj har de stulit de här bilarna', säger han i klippet

LÄS MER: 

Big Brother-vinnaren Sami Jakobsson åtalas – riskerar fängelsestraff

Sami Jakobsson egna ord om härvan: Därför gjorde han det

Anty efter BB-produktionens mörkande av Samis polisförhör: "Oacceptabelt"

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.