Ida Wargs ärliga ord om amningen: "Fick ångest och grät"

Det var i Malou efter tio som Ida Warg öppnade upp sig om sina problem med amningen efter att ha fått sin förstfödde son Elvis. "Jag fick ångest av det".


Ida Warg, 33, gästade nyligen Malou efter tio med Malou von Sivers. Där öppnade hon upp sig om första tiden efter hon fått sonen Elvis. Ida hade nämligen stora problem med amningen. Så pass stora att hon satt och grät flera gånger när hon matade sin son. 

– Innan hade man en bild av att han skulle komma ut så skulle man börja amma. Visst det kanske skulle bli lite såriga bröstvårtor eller så, men inte alls något mer utan då kommer det att rulla på. Men så blev det ju inte alls. 

Ida Warg. Bildkälla: TV4

– Jag satt och bet mig i handen medan jag ammade för att det gjorde så extremt ont. Inte i bröstvårtorna utan i själva brösten. Han ville amma hela tiden så jag satt i en konstant smärta, berättar Ida. 

– De första månaderna ser jag inte tillbaka som någonting kul. Det var när jag slutade amma som det plötsligt blev roligt att vara mamma.

Hon berättar att det här var sommaren 2018 vilket också gjorde att hennes bebis var väldigt törstig då det var så himla varmt. Tillslut valde hon att söka hjälp, men det var ingenting som gav så mycket resultat. 

Ida gästade nyligen Malou efter tio. Bildkälla: TV4

– Jag tyckte inte jag fick så bra bemötande när jag sökte hjälp. Det blev konstiga blickar när jag berättade att jag hade jobbigt med amningen, berättar hon. 

Viveca Gyberg, läkare och forskare, berättar att de flesta kvinnor är benägna att amma men att det är någonting man måste lära sig. 

Viveca Gyberg är läkare och forskare. Bildkälla: TV4

– Den första amningen bör ske redan efter några timmar på BB. Den kan gå bra men sedan förändras ofta amningen över tid vilket inte alla vet om. Och där är kunskapen varierande. Gamla råd och myter lever kvar. Vi måste upplysa mer angående det här, säger hon.

När Ida berättade om detta på sociala medier möttes hon av både ris och ros. 

– Vissa tackade mig för att jag berättade om det här medan andra ansåg att jag var en dålig mamma som försökte för lite. 

Det influensern ångrar är att hon var så hård mot sig själv och att tankar om att vara en dålig mamma spökade i huvudet. Någonting som hon nu lärt sig att slå bort. 

– Kunde man backa bandet så hade jag inte haft lika mycket ångest över det här. Utan skippa tabun och skammen. 

– Och till alla mammor där ute som får pekpinnar på sig hela tiden – du vet vad som ät bäst för ditt barn. Lyssna inte på alla "experter" runtom dig. 

Se hela klippet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...