Söndag 5 Dec
Stockholm

Stjärnornas extrema viktförvandlingar inför filmroller

Livet som skådespelare är inte alltid en dans på rosor. Många gånger tvingas stjärnorna pressa sig till det yttersta för att matcha sina karaktärer rent fysiskt och psykiskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att vara skådespelare är inte bara röda mattan, glitter och glamour. Inför rollerna tvingas skådespelarna anpassa sig både psykiskt och fysiskt för att bli så lik sin roll som det bara går. 

Här är några av de mest drastiska förvandlingarna i Hollywood:

Christian Bale, 46, spelade fabriksarbetaren Trevor Reznik i filmen The Machinist, 2005. För att förbereda sig inför rollen som den kroniskt sömnlöse och maniske Reznik gick Bale ned hela 30 kilo. I slutet av sin viktminskning fick bland andra regissören säga åt stjärnan på skarpen då Bales planer var att gå ned ännu mer i vikt. Detta då han ansåg att det passade rollen. 

Christian Bale har många gånger förändrat sin kropp inför roller. Bildkälla: Youtube

Charlize Theron, 45, spelade rollen som seriemördaren Aileen Wuornos i filmen Monster, 2003. Inför rollen gick hon upp 15 kilo och för sin otroliga rollprestation vann hon en Oscar.

Men det är inte enda gången Theron gått upp i vikt för en roll.  

Charlize vann en Oscar för sin roll i Monster. Bildkälla: Youtube/Stella Pictures

I filmen Tully, 2018,  spelar stjärnan en hårt kämpande småbarnsmamma som tar hjälp av en barnflicka som hon kommer väldigt nära. Inför rollen gick skådespelerskan upp 23 kilo. Hos Ellen Degeneres berättade Charlize att hon hade chips med sig vart hon än gick. Och att hon inte alls mådde bra av sin kost. 

– Det kan låta gott att få äta chips jämt men efter att ha ätit sånna extrema mänger med ohälsosam mat så mår du inte bra. Jag märkte att min psykiska hälsa drabbades,  sa hon då. 

Charlize hyllades för sin rollprestation i Tully. Bildkälla: Youtube/Stella Pictures

I den mångfaldigt hyllade filmen American History X, 1998, spelar Edward Norton, 51, den före detta nazistledaren Derek Vinyard som åker in i fängelse där hans liv förändras totalt. 

Norton gick upp hela 15 kilo i muskler men det gav minst sagt avkastning då han även kammade hem en Oscarsnominering för bästa manliga huvudroll. 

Edward norton vann en Oscar för sin roll i American History X. Bildkälla: Stella Pictures

Jared Leto, 48, gjorde en makaber förvandling inför rollen som hiv-positiv transkvinna i filmen Dallas Buyers Club, 2013. Leto mer eller mindre svalt sig för att rasa i vikt inför rollen, som han sedan vann en Oscar för. Och han var inte den enda...

Jared Leto fick en Oscar för bästa biroll. Bildkälla: Stella Pictures

Matthew McConaughey, 50, gick även han ned i vikt inför huvudrollen i samma film. Omkring 15-20 kilo ska McConaughey ha droppat för att spela rollen som Ron Woodroof. Han vann en Oscar för bästa manliga huvudroll. 

Matthew McConaughey vann en Oscar för sin rollprestation. Bildkälla: Youtube

Den redan späda Natalie Portman, 39, späkte ned sig närmare 10 pannor inför rollen som ballerinan Nina Sayers i Black Swan, 2010. Hon levde och åt som många i den hårda branschen (tyvärr) gör. I intervjuer har hon berättat hur de hårda danspassen i kombination med kalorisnål kost gjorde att hon snabbt kände att "ballerinalivet inte var någonting för henne". 

Rollen gav Portman en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. 

Natalie Portman kände snabbt att "ballerinalivet" inte var någonting för henne. Bildkälla: Stella Pictures

När Dolph Lundgren, 62, spelade den ryska boxaren Ivan Drago i Rocky IV var han 28 år. Anledningen till att han fått rollen var att en bekant till Dolph visat upp bilden på den vältränade svensken för Sylvester Stallone

Stallone ringde upp Lundgren för att hälsa att han fått rollen, men trots att Dolph var krallig som få så gav Stallone honom sex månader till att pumpa upp sig ytterligare. Detta berättar Lundgren om i sitt sommarprat. 

Dolph Lundgren tog ett steg in i filmbranchen efter sin roll som Ivan Drago. Bildkälla: Youtube

Ryan Gosling, 39, gick upp hela 30 kilo inför rollen som pappa till en mördad 14-årig flicka i filmen The Lovely Bones. Ryan drack smält glass och kämpade på ordentligt för att nå en vikt som han ansåg passade sin karaktär. 

Men när Ryan sedan dök upp på inspelningen ansåg regissören Peter Jackson och hans team att Ryan inte alls såg ut som karaktären var tänkt att göra. Han blev istället av med rollen som gick till Mark Wahlberg, 49. 

Ryan Gosling dök upp peppad inför inspelning. Då fick han reda på att han blivit av med rollen. Bildkälla: Stella Pictures

Många associerar Renée Zellweger, 51, med hennes  karismatiska karaktär i Bridget Jones, 2001. Inför rollen gick hon upp 15 kilo. 

Bridget Jones-filmerna skulle komma att göra succé på vita duken. Bildkälla: Stella Pictures

Hela 14 kilo muskler packade skådespelaren Jake Gyllenhaal på sig för sin roll som boxare i filmen Southpaw. Stjärnan tränade sex timmar per dag – med första träningspasset klockan 04.30. 

Publiken chockades över Jakes nya hydda i Southpaw. Bildkälla: Youtube
Kommentera
Kopiera länk
Dela