Filmstjärnorna som tackat nej till ikoniska roller

- 21/12/2020, 17:02 -

Kan du tänka dig Mel Gibson som Maximus i Gladiator? Eller Will Smith som Neo i The Matrix? Så kunde det nämligen ha blivit.

Pacino tackade nej till Star Wars. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

1. Al Pacino var tänkt att få rollen som Han Solo i de legendariska Star Wars-filmerna. Men när Pacino läste manuset blev han bara förvirrad och kände inte alls att han skulle kunna sätta sig in i karaktären. 

Hugh Jackman har ändå ganska ordentlig Bond-aura. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

2. Tro det eller ej men Hugh Jackman var egentligen först på listan över skådespelare som skulle spela James Bond i Casino Royal. Efter att ha tackat ned gick rollen istället till Daniel Craig. Och det blev ju sannerligen inte så pjåkigt. 

Lawrence "förstod inte manuset". Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

3. Jennifer Lawrence kände sig inte helt 100 på att ta rollen som Bella Swan i The Twilight saga. Rollen skulle sedan komma att gå till Kirsten Stewart. 

– Jag förstod inte riktigt vad det var, sa Lawrence i en intervju med Howard Stern.

Tom Hanks vann en Oscar för rollen som Forrst Gump. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

4. Att byta ut Tom Hanks i rollen som Forrst Gump är för de flesta helt omöjligt. Men det är faktiskt så att den fantastiska karaktären var tänkt att spelas av John Travolta. Filmen vann sex stycken Oscars varav en gick till Hanks för bästa manliga huvudroll. 

Sean kände inte att rollen för honom var någonting som frestade. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

5. Sean Connery blev tillfrågad att spela Gandalf i Sagan om ringen-filmerna. Men när Sean läste manuset så förstod han sig inte riktigt på varken karaktären eller handlingen och kände att nej... denna skippar jag nog. 

Rollen gick istället till  Ian McKellen.

Gibson kände att hans bäst före-datum hade passerat för att haffa rollen som Maximus. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

6. Mel Gibson var den första skådespelare som tillfrågades att spela rollen som gladiatorn Maximus i den mångfaldigt hyllade filmen Gladiator. Gibson ansåg dock att han var för gammal för rollen och tackade därför nej. Istället påbörjade han inspelningen med filmen Patrioten. 

Rollen som Maximus gick istället till Russell Crowe som vann en Oscar för bästa manliga huvudroll. Totalt så vann filmen sex stycken Oscars.

Marky Mark tackade nej till en roll i den mångfaldigt hyllade filmen Brokeback mountain. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

7. Mark Wahlberg blev tillfrågad att spela en av huvudrollerna i filmen Brokeback mountain. Det slutade dock med att han tackade nej och i rollerna såg vi istället Jake Gyllenhaal och Heath Ledger. 

Matt Damon blev erbjuden en rejäl hacka pengar för att ställa upp i James Camerons Avatar. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

8. Storfilmen Avatars regissör James Cameron ringde upp Matt Damon och erbjöd honom tio procent av filmens intäkter – om han kunde tänka sig att ställa upp som huvudrollsinnehavare. Men Matt valde att tacka nej och rollen gick istället till Sam Worthington.

Gwyneth Paltrow var påtänkt för rollen som Rose. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

9. En annan storfilm som giganten James Cameron ligger bakom är Titanic. Och hans förstaval till den kvinnliga huvudrollen i filmen var Gwyneth Paltrow. Gwyneth hade dock redan varit och nosat på en annan roll i filmen "Slidning doors" och valde därför att tacka nej till att spela Rose Dawson i den mångfaldigt hyllade filmen Titanic. Snacka om miss...

Rollen gick istället till Kate Winslet. Filmen vann hela tio Oscars. 

Will ångrar sig djupt. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

10. Will Smith tillfrågades att spela Neo i filmen Matrix. Will tackade nej och hoppade istället på en roll i filmen Wild Wild West. Rollen som Neo gick istället till Keanu Reeves. 

– Jag ångrar mig djupt, sa Will i efterhand. 

Rollen som Aragorn gick till Viggo Mortensen. Bildkälla: Stella Pictures/Youtube

11. Daniel Day-Lewis var en av skådespelarna som var tänkt att spela Aragorn i Sagan om ringen-filmerna. Det slutade med att rollen gick till danske Viggo Mortensen som tog ett plan mot inspelningen dagen efter han pratat med regissören Peter Jackson.