Prins Harry och Meghan Markle
Prins Harry och Meghan Markle intervjuas av Oprah Winfrey. - Foto: Stella Pictures.

Krönika: Prins Harrys stora misstag – blev kär i Meghan Markle

KRÖNIKA. Att prinsessan Michael av Kent bar ett rasistiskt smycke under en lunch där även Meghan Markle närvarade verkar inte varit några större problem. Prins Andrews samröre med pedofilen Jeffrey Epstein är helt normalt. Prins Williams påstådda otrohetsaffär tystades ner. Men gud nåde att prins Harry blev kär i en kvinna med en svart mamma, skriver Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco.


Prins Harry gjorde ett misstag. Han blev kär i Meghan Markle – en kvinna som vill något annat än att bara studsa mellan spisen och sängen. En kvinna som är mer än bara ett avelssto. En kvinna som hade en karriär innan hon träffade Harry. Som inte var beroende av varken honom eller det brittiska kungahuset.

Meghan är feminist. Jag skulle kalla henne en bananbrödsrecept och vitt-vin på Soho House-feminist, men i det brittiska kungahusets ögon är det likställt med att vara en militant vänsterextremist som drömmer om att grilla alla mäns snoppar på bål och ha Ulrike Meinhof på speed-dial. 

Det räcker i princip att tycka att kvinnor inte ska bli våldtagna och dödade, och kanske-eventuellt-någon-dag-i-en-avlägsen framtid ha lika mycket i lön som män för att räknas som en komplett dåre i den konservativa "firman".

Meghan har egna åsikter och har tjänat egna pengar. Och – det här är viktigt – Meghan Markle är en kvinna med en mamma som är svart.

Det sistnämnda är något som det brittiska kungahuset och landets presskår helt enkelt inte har kunnat hantera. Så förutom det vanliga kvinnohatet som alla kvinnor utsätts för under sitt liv så skulle Meghan även straffas eftersom hon är rasifierad.

Prins Harry och Meghan Markle öppnar upp sig för Oprah Winfrey. Bildkälla: Stella Pictures

I intervjun med Oprah Winfrey får vi höra om hur en person i kungahuset oroade sig över vilken hudfärg Harry och Meghans son Archie skulle få. Tänk om han skulle bli svart? Vilken mardröm. Det kunde de inte riskera. Rasismen gjorde att Archie aldrig kunde få någon prinstitel.

Men prinstiteln verkar ha varit det minsta problemet. När det var som allra värst ville Meghan inte leva längre.

Hon mådde dåligt över att berätta det för Harry, med tanke på allt lidande han varit med om. Vad som hände hans egen mamma prinsessan Diana. Men Meghan sa någonting. 

När hon var gravid med sonen Archie i femte månaden så berättade hon. Hon ville inte leva längre.

– Jag ville helt enkelt inte leva mer. Det var en väldigt verklig och skrämmande konstant tanke. Jag minns hur Harry höll om mig när jag berättade det, säger Meghan i intervjun.

Meghan rådfrågade en person inom kungahuset om det var möjligt för henne att söka vård. Svaret hon fick? Det skulle inte se bra ut för kungahuset. Hon hade lämnat in sina nycklar, sitt körkort och sitt pass när hon blev en medlem av kungafamiljen. Hon hade ingenstans att ta vägen.

– Jag kunde inte riktigt ringa en Uber till palatset, säger hon i intervjun.

Meghan berättar hur hon följde med på ett offentligt framträdande på Royal Albert Hall bara för att hon var rädd för sig själv – för vad hon kanske skulle göra om hon var ensam. 

Harry berättar i intervjun med Oprah att hans största skräck var att historien skulle upprepa sig. Att Meghan, precis som hans mamma Diana, skulle dö.

Prins Harry och drottning Elizabeth tittar på blomsterarrangemangen i prinsessan Dianas minne. Bilden är tagen utanför slottet Balmoral den 4 september 1997, bara några dagar efter att Diana dödades i en bilolycka i Paris. Diana blev 36 år gammal. Bildkälla: AP Photo/Chris Bacon/TT Bild

Journalisten Piers Morgan har under dagen ifrågasatt Meghans ord. Stämmer det verkligen att hon inte ville leva längre? Han köper det inte. Han sår frön av tvivel. Låt rasismen och kvinnohatet blomstra igen.

Det brittiska kungahuset krattade manegen. De satte sina tänder i Meghan Markle. De tuggade, slet, rev och spottade ut henne i bitar. Resterna serverade de den brittiska pressen. Vilken festmåltid.

Nu är Meghan äntligen fri. Eller så fri hon kan bli. Hon och Harry har flyttat till Los Angeles med sonen Archie. Där bor de i ett fenomenalt lyxhus. Snart föds parets andra barn, en liten dotter.

Prins Harry och Meghan Markle med sonen Archie. Bildkälla: Stella Pictures.

Då har ändå Meghan och Harry haft tur. De har haft en ekonomisk möjlighet att lämna den giftiga miljön, de har kunnat stänga ute kvinnohatet och rasismen. I alla fall så länge de håller sig i sin bubbla i Los Angeles.

Även fast det fortsätter, även fast det pågår och pågår och pågår, och aldrig vilar, så har de råd att barrikadera sig, skydda och isolera sig från det allra värsta. 

Men de har varit tvungna att fly och att gömma sig för att överleva.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Därför har Niklas Strömstedt en guldtand: "En del av mig"

1 timme sedan

Psykpatienternas konst låg steget före

2 timmar sedan
En del mentalpatienter fick skapa i skymundan – för andra blev konsten en del av terapin. När Kulturen i Lund visar upp de bortglömda patientverken från Sankt Lars står det klart att många varit före sin tid.

Då får "Squid game"-realityn premiär

2 timmar sedan
Den 22 november är det premiär för Netflix reality-version av succéserien "Squid game". Det framgår av en ny trailer som släpptes av strömningsjätten på fredagen.

Deltagarna vittnar om skräckrummet i TV4:s Fångarna på fortet: "Fruktansvärt"

igår 20:59
TV4-programmet Fångarna på fortet är känt för att bjuda på spännande utmaningar för deltagarna. Men vissa saker är mer utmanade än andra.

Trailer till Viaplay-satsningen hånas på nätet: "För mänsklighetens skull, släpp inte den här filmen"

igår 18:24
I dagarna släpptes trailern för Viaplays storsatsning "Stockholm Bloodbath" och reaktionerna är både ris och ros.

Designern avslöjar okända detaljen i Melinda Jacobs brudklänning

igår 17:43
Melinda Jacobs brudklänning var minst sagt en helt sagolik skapelse. Nu berättar designern Emma Filipsson om processen och arbetet som ledde fram till den glittrande tylldrömmen som var Melindas bröllopsklänning.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.