Onsdag 20 Okt
Stockholm

Fem saker du inte visste om Let's Dance-aktuella Suzanne Axell

Suzanne Axell ser du i kvällens premiär av Let's Dance.
Suzanne Axell ser du i kvällens premiär av Let's Dance. Foto: Jonas Ekströmer/TT

20.00 i kväll har den 16:e upplagan av Let's Dance premiär, med Petra Mede och David Lindgren i spetsen. En av deltagarna är Suzanne Axell, men vad vet vi egentligen om den svenska journalisten och programledaren?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av de som knyter på dansskorna för årets säsong av Let's Dance är den före detta programledaren för "Fråga doktorn" Suzanne Axell. Hon tävlar i år med den erfarna dansaren Tobias Bader.

Här kommer fem fakta om den svenska journalisten.

Suzanne Axell. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Bakgrund

Suzanne föddes 1955 i Stockholm. Hon har inte bara arbetat som programledare för "Fråga doktorn", utan även som journalist på Aftonbladet, Expressen, Arbetet, Radio Uppland, Radio Stockholm och Sveriges Radio P4.

Karriär

På Expressen axlade hon rollen som kriminalreporter, medan hon på Arbetet jobbade som nöjesreporter. Hon har även haft ett sommarprogram, "Parasollet", som blev det mest uppskattade programmet en sommar i Radio Uppland. Där befann hon sig i fem år innan hon tog sig vidare som programledare för "Go'kväll".

300 avsnitt senare blev hon ansiktet utåt för "Fråga doktorn" och succéprogrammet drog in en miljon tittare i snitt.

Hon har även skrivit böcker och fått flera utmärkelser, bland annat för sitt porträtt om eldsjälen Natasha Anderson, som hjälpte barn i det strålskadade Tjernobyl att få en fin sommar i svenska Roslagen.

Vunnit flera frågesporter

Som journalist är det ofta bra att vara hyfsat allmänbildad, vilket Suzanne visade då hon inte bara vunnit "På spåret" tillsammans med Thomas Ravelli, utan även tagit hem första plats i SVT:s "Supersvararna" och "Alla mot alla med Filip och Fredrik", där hon kammade hem titeln tillsammans med David Sundin.

Kärleken

Suzanne bor tillsammans med sin sambo, IT-konsulten Jörgen Wedebrand, och har beskrivit deras förhållande som väldigt avslappnat.

– Vi träffades här ute på landet i Roslagen. Vi är väldigt olika på ett sätt, men lika på ett annat. Vi släpper varandra fria, sade hon tidigare till Expressen.

Suzanne med sin sambo Jörgen. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Hon berättar i samma intervju att det inte är några problem om Jörgen vill ut och segla i fyra veckor, utan att det bara är något hon tycker är kul och att man i par måste få göra saker utan den andra.

– Man ska vara en självständig individ, inte förlita sig på att killen tvättar bilen och sköter ekonomin medan tjejen gör inomhussysslor. Var två individer som klarar er var för sig, men som väljer att vara tillsammans. Vi är två hyfsat snälla människor. Snällhet och kamratskap är underskattat.

"Aldrig haft längtan efter egna barn"

Att Suzanne inte skaffat barn är något hon inte har problem att prata om. Anledningen menar hon delvis beror på att hon var tvungen att ta hand om sina yngre syskon, deras ekonomi och därför tvingades växa upp tidigare än normalt.

– Det finns massor av barn i världen som ingen bryr sig om. Jag respekterar dem som längtar, men jag tycker inte att jag som kvinna automatiskt ska pressas på det där paketet. Då skulle det komma något stackars barn som i 27-årsåldern säger "mamma, du hade aldrig tid med mig", säger hon till Expressen.

Suzanne Axell ser du i kvällens premiär av Let's Dance. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT

Hon har länge förespråkat normaliseringen att aktivt välja att inte skaffa barn, speciellt som kvinna.

– Att ha egna barn ingick inte i mina drömmar och då tycker jag att det är bättre att vara ärlig. Det är många som tycker som jag och jag får många brev om det men många vågar inte stå för det offentligt. Där måste vi börja skärpa till oss lite, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela