Koka Chaga
Vad är egentligen Chaga? - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltagarna kokar Chaga i Robinson – en dold superdryck

Blev du också nyfiken på vad det är Wrenkler kokar upp på Robinson-ön? Lugn – vi förklarar.


Det var under veckans avsnitt av Robinson som deltagaren Paul Michael Wrenkler, 31, hackade ned en stor svart/brun klump från ett träd i skogen där gänget har sina läger. Han kom sedan tillbaka, skar ut några bitar och slängde i ett kokkärl med vatten. 

Wrenkler hittade en Sprängticka.

Resten av gänget samlades kring kokkärlet medan Paul berättade vad han pysslade med. 

– Detta mina vänner, det är Chaga. Det kokar man på en svamp som växer på björkar i bland annat Sverige. Det är ett av de livsmedel som innehåller högst halt antioxidanter. 

Och ja, mycket riktigt så ligger det en hel del i vad Paul säger. 

Chaga kokar man från en svamp som heter Sprängtickan. Sprängtickan växer på björkar i bland annat Sverige och Ryssland och ser ut som stora klumpar på träden. 

Men man ska inte luras av svampens robusta utseende – den är nämligen proppad med nyttigheter. Bland annat antioxidanter. 

Mätningen av antioxidanter i olika livsmedel mäts i ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och anger hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram. 

Deltagarna blev väldigt tacksamma över drycken.

Rå kakao har ett ORAC-värde på cirka 30 000. I influenserkretsar har acaibäret på senare tid blivit populärt att ha i bowls och smoothes. Acaibäret har ett ORAC-värde på omkring på cirka 15 000. 

Sprängtickans ORAC-värde skiljer sig något från svamp till svamp men är enligt studier i snitt högre än 100 000 – vilket är skyhögt. 

När det inte kokas på Robinson-ön så säljs Chaga idag på hälsokostbutiker och många har det som ett substitut för kaffe för att boosta immunförsvaret. 

Smaken är... ja men lite som ett lite speciellt kaffe med en underton av vanilj. 

Avsnittet sänds på onsdag den 31 mars på TV4 och TV4 Play och C More. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

2 timmar sedan

"Songs of conquest" får släppdatum

3 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

idag 14:42
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

idag 13:44
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.