Tisdag 26 Okt
Stockholm

Här är 5 saker du vill veta om artisten Maxida Märak

Maxida Märak är aktuell i årets säsong av "Så mycket bättre". Foto: Johan Nilsson/Naina Helén Jåma/TT
Maxida Märak är aktuell i årets säsong av "Så mycket bättre". Foto: Johan Nilsson/Naina Helén Jåma/TT. Foto:

Sångerskan Maxida Märak är aktuell i årets säsong av "Så mycket bättre" – och det är på tiden att vi lär känna henne lite bättre. Här är allt du vill veta om stjärnan!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 17 september 1988 föddes Ida Amanda "Maxida" Märak i Skarpnäck utanför Stockholm. Under uppväxten har hon bott i både huvudstaden och Jokkmokk – och känner sig hemma i bägge miljöerna. 

Maxida kan titulera sig som bland annat artist, konstnär, människorättsaktivist, skådespelerska och mamma. Hon brinner för det samiska folkets rättigheter, och det är inte sällan hennes engagemang lyser igenom i musiken.

Deltar i årets "Så mycket bättre"

Under onsdagen avslöjades det dessutom att Maxida är klar för succéprogrammet "Så mycket bättre". Till hösten kommer vi få se henne tolka låtar av bland annat Peter Jöback, Siw Malmkvist och Casper Janebrink.

Det är på tiden att lära känna stjärnan lite bättre. Hade du koll på de här fem sakerna? 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

1. Artistnamnet

Smeknamnet "Maxida" uppstod redan när hon låg i sin mammas mage. Hon kallade bebisen i magen för Max – men fick en dotter, som hon döpte till Ida.

Slår man ihop de två namnen får man Maxida.

2. Pendlandet

Maxida har dottern NikeSunna tillsammans med en man från Jokkmokk. De bodde tillsammans under ett par år efter att dottern fötts, men sedan började Maxida känna sig väldigt ensam. Hon bestämde sig för att flytta.

– Det som hände var att jag inte stod ut i Jokkmokk längre. Varken med mitt liv eller min relation. Så jag separerade från min sambo och flyttade till Stockholm, har Maxida berättat i en intervju med Mama.

Hon och expartnern har gemensam vårdnad över dottern, så det blir en hel del pendlande för Maxida – som har boende både i Jokkmokk och i Stockholm.

Resvägen är närmare 200 mil, men det är värt det, menar hon.

– Självklart är det tufft, men jag har blivit så van vid det nu – det är vardag. Det är bara att gilla läget och hoppas på att det kommer att se annorlunda ut i framtiden. 

3. Den dolda talangen

En av Maxidas dolda talanger är att hon är utbildad slöjdare. 

Hon beskriver sig själv som "en jävel på att göra knivar". Inte illa!

4. Kraschen

För ett par år sedan gick Maxida in i väggen rejält. Till Veckorevyn beskriver hon händelsen som en totalkrasch:

– Från en dag till en annan la min kropp bara av. Jag gick ner massor i vikt och fick konstiga utslag och allergier, det var ett trauma.

Och det var inte alla följare som kände empati för Maxida under den tuffa perioden. 

– Folk skrev att jag såg hemsk ut och att de skulle avfölja mig för att jag hade blivit för smal. Hur rustar man sig mot sånt?, säger Maxida till Veckorevyn.

Foto: Pontus Lundahl/TT

5. Sommarpratet

Den som inte kan få nog ax Maxida har nästan en timmes härligt sommarprat att se fram emot. 

I juli 2015 var hon sommarvärd i P1 – där hon bland annat berättade om de orättvisor samerna får utstå i samhället. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela