Efter Snabba cash: Kritik mot influencers som härmar förortsslang
Netflix nya serie "Snabba cash" har tagit hela Sverige med storm. Men efter att bland annat influencers börjat härma "förortsslang" har många reagerat. I en intervju med Nyheter24 förklarar Nattalie Ström Bunpuckdee problematiken i att sparka nedåt.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Serien "Snabba cash" hade premiär på Netflix i början av april och har blivit hyllad både i Sverige och internationellt. I huvudrollerna ser vi bland annat Evin Ahmad och Alexander Abdallah.
Efter att serien hade premiär blev det något av en trend i sociala medier, där bland annat influencers gjorde videor där man härmar "förortsslang" i komiskt syfte och skriver något i stil med "när man sett för mycket Snabba cash".
Detta är något som många har reagerat på. En av dessa är Pimpiina som har publicerat en text på Instagram där hon beskriver problematiken kring att göra sig lustig på andras bekostnad. Texten har gillats och delats av tusentals personer och många tycker att Pimpiina sätter ord på deras känslor.
Viktigt med representation
En annan person som upplever dessa typer av videor som problematiska är poeten och aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, som har bott i Hjulsta i Stockholm i hela sitt liv. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om hennes tankar och känslor kring serien och vad den har fått för effekt.
– Det som är viktigt och bra med serien är representation. Det är ytterst sällan som vi ser personer som pratar som oss, som skämtar som oss, som klär sig som oss som bor i förorten, säger hon och fortsätter:
– Det som blir problematiskt är att vi bara får se en och samma historia som upprepas. Varje gång vi får se förorter i filmer handlar det nästan alltid bara om kriminalitet och våld.
Nattalie förklarar att hon reagerat på debatten om huruvida serien glorifierar gängkriminalitet och våld eller inte.
– Det är intressant att man bara diskuterar det när det kommer till Snabba cash och inte andra actionserier. Varför pratar ingen om ifall Beck-filmerna glorifierar våld?, säger hon.
"Anammar vårt språk men bryr sig inte om våra problem"
Nattalie berättar att fenomenet att personer som inte bor i förorten härmar förortsslang inte är något nytt, men att det blivit vanligare efter att serien "Snabba cash" blev så pass populär.
– Problemet är att vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden befinner oss i utanförskap och är en minoritet. Om jag som kvinna skämtar om män så sparkar jag uppåt, eftersom att vi lever i ett patriarkalt samhälle. Men när man skämtar om folk som redan är utsatta så är det inte längre bara ett skämt, säger hon och fortsätter:
– Det börjar som ett skämt men det slutar med att de här skämten spär på stereotyper som sen leder till att man blir nekad jobb, att man blir rasprofilerad och så vidare.
Nattalie berättar att hon är frustrerad över att människor inte verkar vilja förstå den problematiken.
– Det blir som cultural appropriation när de anammar vårt språk och vår klädstil, men aldrig uttalar sig om de sociala orättvisorna eller klassklyftorna, säger hon.
"Pass the mic, låt oss skina"
Nattalie tycker att seriens populäritet visar på att det finns ett behov av att se förorten i film och serier. Hon hoppas dock att dessa serier och filmer i framtiden skapas av människor som faktiskt bor i och kommer från förorten. Hon hoppas även att man börjar tänka på att visa upp andra sidor av förorten än kriminalitet och våld.
– Lyssna på den berörda gruppen, låt oss prata. Man pratar och skriver så mycket om förorten, på ett negativt sätt. Vi har så mycket att säga. Det finns så många eldsjälar och vanligt folk som skriker sig hesa och vill att det ska bli bättre här, säger hon och fortsätter:
– Det är det första steget. Att inte prata för oss eller om oss. Prata istället med oss och lyssna.
Nattalie uppmanar filmskapare att ge plats för de som kommer från förorten.
– Pass the mic, låt oss också skina. Eftersom ni är så besatta av hur vi pratar, klär oss och rappar – låt oss göra det på våra egna villkor.