Snabba Cash-stjärnan om kritiken: "Förstår om folk blir provocerade"

"Alla ska inte behöva älska allt", säger Snabba cash-stjärnan Evin Ahmad. Under måndagskvällen bemöter hon kritiken som serien fått på sociala medier – och vissa kommentarer har hon mer förståelse för än andra.


I Netflix-succén "Snabba cash" ser vi bland annat Evin Ahmad och Alexander Abdallah i huvudrollerna.

I den Stockholmsbaserade serien får vi följa den ensamstående mamman Leya, som försöker lyckas som tech-entreprenör. För att göra det behöver hon stora summor pengar – och för att få tag på dem krävs det att hon ger sig in smutsiga affärer.

Serien har hyllats både i Sverige och internationellt, men den har också stött på en del kritik.

"Skämten spär på stereotyper"

I en intervju med Nyheter24 berättar poeten och aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee att representationen i Snabba cash både är viktig och sällsynt – men samtidigt negativ.

– Det som blir problematiskt är att vi bara får se en och samma historia som upprepas. Varje gång vi får se förorter i filmer handlar det nästan alltid bara om kriminalitet och våld, säger hon till Nyheter24.

Sedan serien hade premiär har det blivit trendigt på sociala medier att härma förortsslang. Det är att göra narr av socioekonomiskt utsatta personer, menar Nattalie:

– Det börjar som ett skämt men det slutar med att de här skämten spär på stereotyper som sen leder till att man blir nekad jobb, att man blir rasprofilerad och så vidare. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Alla ska inte behöva älska allt"

Under måndagskvällen bemöter Evin Ahmad kritiken i en intervju med Expressen.

Hon anser det vara viktigt att komma ihåg att Snabba cash inte är en dokumentär eller ett reportage – utan en kommersiell serie.

– Men sen är det som allting: Alla ska inte behöva älska allt och jag kan förstå att folk kan bli provocerade eller reagerar, säger Ahmad till Expressen.

Snabba cash bedöms annorlunda – enligt Ahmad

Ahmad tycker att språket var till seriens fördel – det har fått många att känna igen sig på ett unikt sätt.

– Sen frågan om kriminalitet, det blir alltid extra mycket snack om det när det gäller ”Snabba cash”, men se på alla andra actionfilmer där det är vita sexiga män som rånar banker, det är ingen som pratar om kriminalitet och tänker att de glorifierar det då, säger Ahmad till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.

SVT-tittarna försvarar Bianca Ingrosso: "Får mig att må illa"

igår 16:09
I "Carina Bergfeldt" berättade Bianca Ingrosso öppenhjärtigt om hur hon var nära att gå in i väggen – något som väckt en hel del reaktioner i sociala medier.