Tisdag 22 Jun
Stockholm

Johanna Toftby opererade bort sin livmoder: "Har drabbats av komplikationer"

För cirka fyra veckor sedan genomgick Johanna Toftby en hysterektomi vilket betyder att hela livmodern tas bort. I ett öppet och ärligt inlägg berättar hon nu om den tuffa tiden efter operationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Influencern Johanna Toftby, 47, genomgick nyligen en hysterektomi. 

På sin blogg berättar hon om att kirurgen avlägsnade en 1,2 kilo tung livmoder som var full med myom stora som apelsiner. Myom är den vanligaste typen av godartade tumörer hos kvinnor i fertil ålder.

Johanna Toftby berättar om den tuffa tiden. Bildkälla: Stella Pictures

Under ingreppet avlägsnade även läkarna livmoderhalsen, livmodertappen och äggledare. Äggstockarna lämnades kvar vilket bidrar till att kroppen inte hamnar i klimakteriet i förtid. Avslutningsvis flyttade hennes urinblåsa och hon har på nytt fått lära sin hjärna att kissa. 

"Många kvinnor lider just av svåra myom med blödningar och smärta, därför vill jag berätta allting så fler kan göra något åt det i stället för att lida i tystnad. Framförallt göra något åt det i tid. Vänta inte så länge som jag gjorde", skrev hon tidigare på sin blogg.

Då det är en väldigt stor operation har Johanna haft en tuff tid för återhämtning. Och vägen har inte varit spikrak 

"Vill hjälpa er som är i samma sits"

Efter operationen drabbades Johanna av komplikationer, bland annat ett hematom, som är en blodansamling, större än en golfboll som satt sig precis ovanför snittet. 

Hon fick även en infektion vilket gjorde att hon fått ta en dubbel antibiotikakur.

"För en vecka sedan fick jag åka tillbaka till sjukhuset för att mina smärtor i magen bara blivit värre i stället för att bli bättre som det borde. Därför vill jag skriva här: ha koll. Var uppmärksam. Lyssna på din kropp, den vill säga dig något när du får signaler. Jag kände under flera dagar en smärta inne i magen på vänster sida som bara blev värre för varje dag som gick. Det var något som inte stämde", berättar hon på sin blogg. 

Hon vädjar sedan till sina följare och säger att hennes inlägg inte är skrivet i syfte att skrämma upp någon – utan snarare tvärtom. Att få kvinnor där ute att ta sina problem på allvar. 

"Jag hoppas att jag inte skrämmer er, utan bara vill hjälpa er som är i samma sits, eller kommer att bli det. För mig hade det varit en lättnad att kunna läsa någon annans upplevelse så jag känt mig mindre ensam, men jag hittade inte mycket", skriver hon. 

I kommentarsfältet blir hon nu överöst med kärlek av sina följare. 

Läs inlägget i sin helhet här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela