Älskar du Eurovision? Då vill du inte missa det här...
Älskar du Eurovision? Då vill du inte missa det här... - Foto: Jessica Gow/Olle Lindeborg/TT

10 saker du garanterat inte visste om Eurovison Song Contest

Eurovision Song Contest är i full gång och på lördag väntas den spännande finalen. Men vi gissar att inte ens det mest inbitne Eurovision-fanet har koll på de här 10 sakerna...


1. Det land som kommit sist i Eurovision flest gånger är dessvärre våra grannar i Norge. Sju gånger har de slutat i botten – och flera gånger utan att få ett enda poäng.

2. Man får inte vara fler än sex personer på scen samtidigt i Eurovison. Här inkluderas både bakgrundsdansare och körare. 

Foto: Efrem Lukatsky/TT

3. Portugals vinnare från 2017, Salvador Sobral, kammade hem hela 758 poäng i finalen med sin ballad "Amar Pelos Dois". Det är det högsta poängantalet i tävlingens historia, och gör mannen i den stora kavajen till en vinnare i dubbel bemärkelse.

4. År 1957 skakades Eurovision av sin första stora skandal. I slutet på sitt framträdande kysste de danska sångarna Birthe Wilke och Gustav Winckler varandra i elva hela sekunder. Publiken tappade hakan.

Foto: Olle Lindeborg / TT

5. Storbritannien gav noll poäng till ABBA och låten Waterloo 1974. Tråkig attityd, eller vad säger du?

6. Tävlingens kortaste bidrag någonsin var Finlands "Aina Mun Pitää" från 2015. Blygsamma 1 minut och 27 sekunder stod punkgruppen "Pertti Kurikan Nimipäivät" på scen. 

Måns Zelmerlöv framför vinnarbidraget "Heroes" från 2015. Foto: Jessica Gow/TT
Loreen vann med låten "Euphoria" år 2013. Foto: Jessica Gow/TT

7. Det bäst presterande Eurovison Song Contest-landet är Irland med sina sju segrar. Men, de har inte kammat hem vinsten sedan 1996, och vem vill leva på gamla meriter? Under 10-talet har faktiskt Sverige varit det mest framgångsrika landet – med två segrar och fem topp fem-placeringar. 

8. 1969 korads fyra vinnare i Eurovision. Alla hade samma totalpoäng, och på den tiden fanns ingen regel som omöjliggjorde flera vinnare. 

9. Fram till 1998 var alla länder tvungna att sjunga på sitt eget språk. "Men hur kunde då ABBA vinna 1974?", tänker kanske du. Jo, mellan 1972 och 1778 gjorde man undantag i den här regeln.

Foto: Inge Gjellesvik/TT

10. 1986 vann Sandra Kim tävlingen åt Frankrike – bara 13 år gammal. Hon är den yngsta vinnaren genom tiderna. Den äldsta vinnaren, Emil Ramsauer, var hela 95 år när han representerade Schweiz år 2013.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

Textilmuseet prisat på Elle-galan

Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

1 timme sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.