Onsdag 28 Jul
Stockholm

Soldoktorn om Christian Eriksen: ”Alla som inte får hjälp vid plötsligt hjärtstopp dör”

Soldoktorn
Doktor Mikael går närmare in på vad som hände danske Christian Eriksen. Foto: TT

Mikael "Soldoktorn" Sandström pratar lite närmare om vad som kan hända om ett hjärtstopp inte upptäcks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den danske storstjärnan Christian Eriksen, 29, föll ihop i slutet av första halvlek i EM-matchen mellan Danmark och Finland. På TV-bilderna fick publiken se otäcka bilder på hur räddningspersonal fick utföra HLR. 

Christian var vid medvetandet när han bars ut från planen. Bildkälla: TT/Friedemann Vogel

Efter undersökningarna stod det klart att anledningen berodde på ett hjärtstopp.

Läget är nu stabilt och han har till och med lagt upp ett Instagraminlägg där han tackat för allt stöd han fått. 

Under tisdagens Nyhetsmorgon valde Mikael "Soldoktorn" Sandström att prata lite närmare om vad som kan hända om ett hjärtstopp inte upptäcks.

"Det är väldigt tidsavgörande", berättar Mikael.

– Christian Eriksen kollapsade 40 minuter in i matchen mot Findland. Vi pratar alltså om en 29-årig otroligt vältränad person, vad är det som händer en sån gång?, frågade Soraya Lavasani.

– Ja precis. Här har man ibland svårt att inse att det är skillnader. Detta skiljer sig från hjärtstopp i högre ålder. Det är orsakerna som skiljer sig. När hjärtat stannar så stannar det, man kallar det för att det börjar flimmra, berättade Mikael. 

– Över 90 procent av fallen är det en oupptäckt hjärtsjukdom eller en hjärtmuskelinflammation, vilket just nu håller på att utredas. 

Dödlig utgång om det ej är bevittnat

Doktor Mikael berättar sedan vad det är som sker under ett så kallat hjärtflimmer. 

– När hjärtat av något skäl drabbas av en rytmrubbning och börjar flimmra så finns det bara en sak att göra. Det är att defibrillera. Alltså använda en defibrilator som för in ström mot hjärtmuskeln och nollställer flimmret. Sedan startar hjärtat nästan alltid om av sig själv, vilket vad jag vet hände denna gång med Christian, berättar. 

– Hur allvarligt var det här?, frågade Martin Philblad

– Så allvarligt man kan tänka sig. Hjärtat står still. Lämnar man honom där, eller om det är icke bevittnat, som det är för omkring 100 fall hos unga per år, då dör man. 

– Hjärtat kan inte hoppa rätt av sig själv. Utan det som krävs är snabb åtgärd. Denna gång var det lagkaptenen som skyndade sig att agera så att Christian kunde få hjärt och lung i väntan på en elchock. Och ju bättre man gör dessa kompressioner mot hjärtat – desto mer tid köper man. Det finns de som har hållit på en timma och då lyckats rädda personen med hjärtflimmer.

Här kan du se klippet i sin helhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela