Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eric Rosén: ”Big Brother agerade för sent när Rickard bröt samman”

- 28/02/2011, 17:20 -
1 av 4

Karin Bylund

2 av 4

MAJA SUSLIN / SCANPIX

3 av 4

MAJA SUSLIN / SCANPIX

4 av 4

Faksimil från TV11.

KRÖNIKA. Big Brother-produktionen måste förvissa oss tittare om deltagarnas säkerhet.

Det tog bara några dagar. Sedan började instängdheten i huset, isolationen och kamerorna som väntat tära på deltagarna. Konflikter uppstod, flera blev irriterade över småsaker och reagerade överdrivet.

Inget konstigt där.

Men betydligt värre är Rickards och Ebbas uttåg ur programmet. Vi som sett hur han mådde och betedde sig vet att produktionen borde agerat tidigare.

Utmattningen i hans blanka ögon när han vankar av och an i huset, pratar med sig själv om en Controllermind, att Big Brother läser hans tankar och att han håller på att bli sjuk i huvudet borde varit nog för att han skulle kallas in i bikten och få prata med någon. Någon som kunde bedöma läget och Rickards stabilitet.

På Flashback, inte ett forum känt för sin känslighet, undrade folk varför TV11 och TV4-gruppen inte ”gör något” åt hans konstiga beteende redan dagen innan Rickard går helt in i vad som i mina lekmannaögon ser ut som ett psykostillstånd.

Men TV11 valde att vänta. Och vänta.

Rickards flickvän Ebba gråter och frågar vad som händer med honom. Hon kan inte ens prata med honom på ett vanligt sätt, i stället vänder hon bort huvudet och gråter, säger att hon vill lämna men att hon inte kommer göra det eftersom Rickard ändå kommer att stanna. Han flinar och säger att han ”fattat allt”.

Jag såg att det där inte skulle hålla. Att det inte var okej. Många andra såg samma sak. Att ingen inom produktionen såg det tillräckligt snabbt bevisar att TV11 och Endemol behöver bättre beredskap.

Big Brother är och kan inte vara något annat än en prövning för deltagarna. Tårar och ilska och frustration är en fullt acceptabel del av den prövningen. Att man fullständigt tappar verklighetsförankringen är det inte.

Jag försvarar alltid Big Brother mot slentriankritikerna.

Vi är många som tycker det är ett djupt fascinerande och bra program. Ska vi fortsätta tycka det, titta på och försvara Big Brother måste de ansvariga se till att tittare och deltagare kan känna sig trygga i att omsorgen om deltagarna sköts bättre.