Lördag 8 Maj
Stockholm

Eric Rosén: "Hur stort är Big Brother-isberget?"

Pelle Porseryd.
1 av 4
Pelle Porseryd. Foto: Charlotte Brunzell/All Over Press
Eric Rosén ser bara toppen av isberget. Eller?
2 av 4
Eric Rosén ser bara toppen av isberget. Eller?. Foto: Karin Bylund
Christian Lundgren.
3 av 4
Christian Lundgren. Foto: Daniel Ohlsson/doff.se
Rodney Da Silva.
4 av 4
Rodney Da Silva. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

KRÖNIKA. Tjusningen i lögnen och hemligheten smäller högre än det orättvisa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

”Rodney är min bro” sa Christian i direktsändningen i TV11 på söndagskvällen. Bara vi som tittade visste vad det verkligen innebär.

När vi på Nyheter24 fick reda på och avslöjade att Christian och Rodney kände varandra redan innan programmet, vilket vi sedan fått bekräftat från fler oberoende källor, föll mycket på plats. Plötsligt ser jag programmet i ett annat ljus.

För även om man inte ska dra för stora växlar på vilken skillnad deras vänskap gör så skapar det ytterligare en kontext, ännu en botten, att förhålla sig till. Jag tyckte först att det var ett slags fusk, allra minst ett fulspel. Jag höll inte med exekutive producenten Pelle Porseryd som sa att det inte fanns någon anledning att berätta för de övriga deltagarna.

Men jag har ändrat mig.

För även om Rodney och Christian får fördelar genom att känna varandra sedan tidigare och därmed på ett helt annat sätt än övriga deltagare kan lita till varandras lojalitet så är dimensionen intressant nog.

Plötsligt ser vi något i blickutbyten som de andra deltagarna inte ser, vi ser kroppspråk och läser in något nytt i en Rodney som himlar med ögonen än vi gjorde tidigare.

Jag vill ju knappast att någon av dem vinner Big Brother. De tillhör inte mina favoriter utan är, även om de uppenbarligen är underhållande, många gånger rätt sviniga och direkt taskiga. Men jag gillar hur de har en hemlighet som vi inte visste om från början, som kanske inte ens TV11 hade en aning om, och jag undrar och kittlas förstås av tanken: Vad mer vi inte vet om deltagarna, om vänskap och relationer sedan förr.

Hur stort är det där isberget som sticker upp under ytan egentligen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela