Onsdag 17 Aug
Stockholm

Pär Lernström om brodern Oskars självmordsförsök: "Panik"

Pär Lernström, 41, berättar om broderns självmordsförsök.
Pär Lernström, 41, berättar om broderns självmordsförsök. Foto: Pontus Lundahl/TT och Fredrik Sandberg/TT

Pär Lernström, 41, är först ut i årets upplaga av "Sommar i P1" och avsnittet bjuder på mycket känslor – inte minst när programledaren berättar om skräcken efter brodern Oskars självmordsförsök.
– Det korta sms:et gör mig klarvaken och livrädd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
  • SOS Alarm 112. Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind Självmordslinjen 90101. Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se
  • Vårdguiden 1177.Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se
  • Bris, Barnens rätt i samhället. Telefonnummer: 116 111, alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar klockan 9–12. Chatt: Alla dagar, dygnet runt. www.bris.se
  • Suicide zero. Fakta och råd om självmord. https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad

I premiäravsnittet av årets "Sommar i P1" är det Pär Lernström, 41, som under drygt 1,5 timme berättar om sin uppväxt inom frikyrkan, hans pappas missbruksproblematik och dottern Bibis fina relation till sin farfar.

Dessutom delar han med sig av ett minst sagt omskakande minne.

Pär Lernströms bror Oskar försökte begå självmord

Under våren 2012 vaknar Pär Lernström en morgon till ett sms från sin lillebror Oskar

– Det korta sms:et gör mig klarvaken och livrädd. Jag vet att båda mina yngre syskon, Lisa och Oskar, har kämpat med sitt psykiska mående och nu skriver Oskar kort och gott: "Tack för allt. Jag älskar er".

– Jag får panik och försöker febrilt ringa Oskar. Han svarar inte. Jag försöker få tag på pappa som han bor hos, men han svarar inte heller. Jag kan till slut andas ut när jag får ett sms från Lisa som bekräftar att Oskar är vid liv.

Pär Lernströms ilska efter självmordsförsöket

Brodern befinner sig på sjukhus efter självmordsförsöket och mår under omständigheterna bra. 

Men i ett samtal med deras gemensamma pappa, som under många år haft ett alkoholmissbruk, brister det för Lernström när pappan säger sig vara för upptagen för att medverka vid ett uppföljningssamtal med Oskar dagen därpå. 

– Jag skriker att han ju måste förstå att allt har gått åt helvete och att han ju har en del i det här, berättar han i programmet, och konstaterar samtidigt att det blir det sista samtalet, på många år, som han har med sin pappa.

Oskar, såväl som systern Lisa, tar sig senare ur sina mörka perioder, och har godkänt att Lernström berättar om den tuffa tiden. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.