Elin Kjos Tyskland
Elin Kjos är en riktig krigare. - Foto: elin.kjos/Instagram

Läkarna chockades av Elin Kjos krav: "Bad om det dagen efter beskedet"

Elin Kjos har under veckan pratat med Dagens Nyheter om livet, inställning samt den utmaning hon just nu går igenom. Hon berättar även om en av de alternativa behandlingar hon testade i Tyskland.


Elin Kjos, 34, är träningsprofilen, skribenten och poddaren som ägnat stor del av sin karriär på att peppa människor med deras träning. Elin har i skrivande stund över 196 000 följare på sin Instagram där hon motiverar och uppmuntrar folk till ett mer aktivt liv.

Men de senaste två åren har Elin blivit någonting utav en ledstjärna för många människor där ute på ett sätt som sträcker sig längre än bara träning. 2020 diagnostiserades Elin Kjos med obotlig lungcancer. En utmaning hon fortfarande befinner sig i men öppet pratar och berättar om på ett sätt som varit banbrytande. 

Elin säger också att det är "besökare i kroppen" och menar då att hennes kropp är ett tillfälligt boende men att besökarna ska förbereda sig på att en dag flytta ut. Och mot alla odds har hon under de senaste två åren hållit igång med sin träning och positiva synsätt, vilket hon bland annat pratar om i podden hon har tillsammans med sin syster Ida Kjos

Elin Kjos krav på läkarna: "De blev paffa"

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Elin att hon trots de omtumlande orden om sin prognos 2020 valde att lita på sin magkänsla och göra en sak som inte läkarna till en början inte lagt in i sina beräkningar. Hon krävde att få frysa sina ägg. Detta då hon i framtiden kan tänka sig att skaffa barn. 

Sagt och gjort fick hon operationstid dagen efter då ingreppet utfördes. Några dagar senare började hon med cellgifter. 

Månaderna gick, och prognosen som sagt att Elin skulle ha mellan tre till sex månader kvar började sakta men säkert att suddas ut i huvudet. 

Idag två år senare har hon slutat med cellgifterna och istället testat på alternativ behandling i Tyskland. Elin berättar om en av behandlingarna som var en av de tuffare under resan. 

– Den värsta av behandlingarna i Tyskland kallades hypertermi. De hettade upp min kropp till feber i tre timmar. Cancerceller trivs inte i vissa temperaturer. Det var fruktansvärt... jag hade bestämt att inte avbryta, sa hon till DN och fortsatte:

– Jag ska röntgas i december igen, då får vi se om det gett något resultat. Men jag försöker att inte jämföra hur jag mår i dag med ett halvår sedan utan fokusera på hur jag mår nu, berättar hon. 

Kriga på Elin!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!