Stockholm

Man, barn och medaljer – här är allt du vill veta om Carolina Klüft

Carolina Klüft är en av våra mest framstående atleter genom tiderna. Idag har hon ena foten i mammalivet och andra i TV-världen.


Carolina Klüfts ålder – hur gammal är hon?

Carolina  är född andra februari 1983. Det betyder att hon är 40 år gammal. 

Carolina Klüfts längd – hur lång är hon?

Hon är 1 meter och 78 centimeter. 

Carolina Klüfts uppväxt – är hon från Borås?

Carolina föddes 1983 i Sandhult, Borås kommun. Under sin karriär tävlade hon för IFK Växjö. Pappan Johnny Klüft var allsvensk fotbollsspelare i Östers IF och GIF Sundsvall och mamma Inga-Lill Ahlm var längdhoppare i landslaget. Det blev därför en naturlig väg för Carolina att satsa på idrotten.

– Det hela började med att en lärare upptäckte att jag var väldigt duktig på idrott. Och när jag fick prova lite mer så fick jag mersmak. Jag visste inte då att det skulle komma att bli en så stor del av mitt liv, berättade Carolina i programmet Superstars. 

Hon växte upp i Furuby och Växjö.

Carolina Klüfts föräldrar – höll hennes mamma och pappa på med friidrott?

Carolina kommer minst sagt från en atletisk familj. Pappa Johnny Klüft har tidigare varit fotbollsproffs och spelade ett antal år i Allsvenskan. Han representerade klubbar som Östers IF och GIF Sundsvall. Mamma Inga–Lill Ahlm är en före detta friidrottare som satsade på längdhopp. Hon blev uttagen till det svenska landslaget och hoppade 6.09 som bäst.

Barnaskaran i familjen Klüft bestod av Carolina och hennes tre systrar

Carolina Klüfts syskon – vad heter hennes systrar?

Hennes systrar heter Sofia Klüft, Olivia Klüft, Martina Klüft.

Carolina Klüfts familj – har hon barn?

Carolina har idag tre stycken barn tillsammans med maken Patrik. Barnen heter Laleh, Amie, och Nova. De är födda 2014, 2017 och 2019. Familjen bor i ett hus i Järvsö, Hälsingland.

Carolina Klüfts make – vem är Patrik Klüft?

Patrik Klüft, 45, är gammal professionell stavhoppare. Han hoppade som bäst 5.85 och tog ett meriterande VM-brons 2003. Efter karriären så har Patrik Klüft jobbat som hockeytränare för klubbar som AIK, Djurgården och Vita Hästen. Idag är han entreprenör inom hållbar och fysiskt aktiv turism med Järvsö som bas. 

Paret träffades under ett träningsläger på Lanzarote för cirka 20 år sedan. En resa som arrangerade gemensamt av Carros klubb Växjö och Patriks klubb KA 2 i Karlskrona.

Carolina och Patrik 2008. Bildkälla: David J. Phillip/TT

Vilka OS-, VM- och EM-mästerskap var Carolina Klüft med i?

En av Carolina Klüfts största fjädrar i hatten är utan tvekan OS-guldet hon tog i sjukamp 2004 i Aten. Överallt i världen pratade folk om 'den ostoppbara svensken', och mycket riktigt var hon ostoppbar detta OS. 

Hon har även vunnit hela 17 stycken svenska mästerskap, två stycken världsmästerskaps-guld, två världsmästerskaps-guld inomhus, hon har vunnit två europamästerskap, samt vunnit två europamästerskap inomhus. 

Utöver det har hon vunnit en rad juniortävlingar. 

Har Carolina Klüft varit med i julkalendern och Wild kids?

Efter sin otroliga sportkarriär halkade Klüft in i tv-branschen. Där har hon synts som expertkommentator för olika sportsändningar, men även som programledare för program som Wild Kids och Duellen. Hon medverkade i julkalendern Storm på Lugna gatan 2018 och i tävlingsprogrammen Mästarnas mästare och Superstars. 

Carolina Klüft hade med sig gosedjur på arenan

I början av sin karriär så hade hon alltid med sig ett gosedjur under tävlingarna, nämligen en svartgul gris. Maskoten försvann dock efter en flygresa och ersattes därefter av I-or från Nalle Puh.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.