Söndag 16 Maj
Stockholm

Alexander Rybak homofob?

Per-Robin Gustafsson: Skulle vara sorgligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov var stenhård - inga gaymanifestationer på hans gator.

I lördags, bara några timmar före Eurovisionsfestivalen, greps ett 30-tal personer runt Röda torget som ville demonstrera för homosexuellas rättigheter.

Gripandet kom inte som en överraskning. I Ryssland är diskrimineringen av sexuella minoriteter fortfarande väldigt utbredd. Och att landet kör sitt eget rejs fick man även se under lördagskvällen - mitt på bästa sändningstid.

– Ryssland är ju Ryssland och de struntar i omvärlden. Det såg man i pausunderhållningen på ESC när de sjöng "They're not gonna get us". Där fanns både stridsflygplan och soldater. Det kändes som att de använde tävlingen i mångt och mycket som en maktdemonstration, säger Per-Robin Gustafsson, mannen bakom Gaybloggen på Kanal5.

Mer förvånande är däremot twitter- och bloggryktet om att Eurovisionsschlagervinnaren Alexander Rybak skulle vara homofob.

Kultursajten Lowculture uppmanade dagarna innan finalen folk att "inte rösta på Norge" sedan de fått veta att några brittiska gayfans närmat sig Rybak och blivit undanschasade, eftersom han inte ville bli fotograferad med dem.

– Jag är inte gay, vet du, ska Alexander Rybak ha sagt.

Att Rybak skulle vara mot homosexuella är dock något som förvånar Ronny Larsson, redaktör på bögtidningen QX.

– Det har jag inte hört någonting om. Flera kompisar var där och har inte gett mig någon sådan rapport.

"Förbannade"

Förra månaden gjorde Ronny Larsson en telefonintervju med ESC-vinnaren som då sa att han "upplevde bögar som väldigt ärliga och öppna, som inte drar sig för att säga att de gillar min låt. Så jag får en enorm powerboost av alla homosexuella".

Han berättade samtidigt för Larsson att han själv har lätt för att erkänna att andra killar kan vara snygga.

– Så jag har inte fått intrycket att han skulle vara homofob, säger Ronny Larsson till Nyheter24 och tillägger:

– Sådana blogginlägg kan snarare handla om att en enskild person blivit förbannad för att de inte fått fota sig med honom. Får de inte som de vill så snackar de skit om artisterna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela